x

Voz budućnosti prelazi 500 kilometara za pola sata!

Ovaj voz će biti brži, jeftiniji, udobniji, samoodrživ, imun na vrijeme i otporan na zemljotrese. Putovat će brzinom od 1.280 kilometara na sat.

Ilon Mask, izvršni direktor “Tesla Motorsa” i “Spejs iksa”, osmislio je ideju za super brzo sredstvo za prevoz i konačno je otkrio detalje: solarno punjenje, tranzitni sistem od grada do grada koji će moći da putnike i kola preveze od Los Anđelesa do San Franciska za 30 minuta.

“Hajperlup”, kako je naziv ovog prevoza, sastavljen je od kapsula, od aluminijuma, u obliku valjka koje bi se katapultirale kroz vazdušni tunel pomoću magneta i velikih ventilatora. Vazdušni tunel bit će napravljen od pneumatskih cijevi koje će biti prečnika oko 3 metara, dok će se u kapsuli nalaziti kabina i sjedišta za putnike.

Prema projektu, hiperlupom putnici bi osjetili nešto jaču silu kao prilikom polijetanja ili slijetanja aviona. U početku bi ovaj transportni sistem trebao povezivati gradove koji su na udaljenosti od oko 1.600 kilometara ili manje, dok bi kasnije takvim sistemom mogla biti povezana mjesta čak i na različitim kontinentima.

Cijena putovanja u jednom pravcu ne bi prelazila preko 20 dolara, a kapsule bi se na svakih 30 sekundi mogle  “ispaljivati”.

Prvi voz “Hajperlup” povezat će udaljenost kao od Beograda do Ljubljane u vremenskom periodu od pola sata, i kretat će se brzinom od 210 kilometara na sat i bit će prijatniji i udobniji od bilo kojeg prevoznog sredstva.

- Ukupni troškovi bit će manji od 6 milijardi i prevozit će oko 7,4 miliona ljudi. Projekat bi trebao biti završen za 7 do 10 godina – izjavio je tvorac “Hajperlupa”.

Milijader Ilon Mask prošle godine je osnovao kompaniju “Spejs iks”, koja se bavi lansiranjem svemirskih brodova i prevozom tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu, i koja je prva privatna kompanija u svijetu koja se bavi ovakvom vrstom posla.

Izvor: telegraf.rs/ekskluziva.ba 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.