x

Vozilo sa 3.000 električnih `konja`!

Proizvođač luksuznih automobila na električni pogon, kompanija Venturi, predstavila je prototip VBB-3 kojim namjerava da postavi novi brzinski svjetski rekord kada su u pitanju električna vozila.

Kada je riječ o kopnenim brzinskim rekordima već smoi navikli da vozila koja se koriste za tu svrhu više liče na rakete nego automobila. Takav je slučaj i sa prototipom Venturi VBB-3, koji je ta kompanija sa sjedištem u Monaku realizovala uz pomoć princa Alberta II. 

Ovaj električni automobil konstruisan je u saradnji sa Univerzitetom Ohio State. Ideja je bila napraviti najsnažnije vozilo na svijetu koje energiju dobija iz baterija i koje će biti u stanju da razvije brzinu od 600 km/h, i tako postavi svjetski brzinski rekord.

Tako je nastao VBB-3 koji iz svoja dva elektromotora izvlači monstruoznih 3.000 ks i raspolaže sa 2.800 Nm maksimalnog obrtnog momenta. 

Motori se napajaju iz specijalnih LiFePO4 (Lithium iron phosphate) baterija koje se sastoje od 2.000 ćelija.

Iako je bilo planirano da se tokom sedmice obavi niz brzinskih testova na velikom slanom jezeru u američkoj saveznoj državi Juta, testiranje je moralo da bude otkazano zbog loših vremenskih uslova. 

Očekuje se da će se testovi nastaviti kada to dozvole vremenske okolnosti i tada ćemo saznati koliku brzinu je uspio da postigne ovaj električni prototip.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.