x

Vozroždenija - napuštena lokacija ruske biološke baze!

Ostrvo Vozroždenija, na kazahstansko-uzbekistanskoj granici, nekada je bilo živopisno ribarsko selo, okruženo tirkiznom lagunom, prepunom ribe.

Međutim, nakon decenija i decenija sovjetskog prisustva na ostrvu, voda oko ostrva je potamnila. Danas je okruženo kilometrima toksične pustinje, a samo sloj slanog pijeska, pun kancerogenih pesticida, je sve što je ostalo od nekadašnje oaze. Ovo je mjesto gdje živa redovno dostiže 60 stepeni Celzijusovih, a jedini ostaci života su srušena stabla i skeleti životinja.

 

Vozroždenija je sa kopnom povezana nakon dolaska Sovjeta, a sve to je bio jedan dio sovjetskog projekta. ``Zahvaljujući`` Sovjetima, ovo je postalo jedno od najsmrtonosnijih mjesta na svijetu.

 

Vozroždenija je napuštena od 1990. godine, a do tada je bio tajni sovjetski projekat. Naime, riječ je o vojnoj bazi najopasnije vrste - onoj za testiranje biološkog oružja! U njoj su testirani neki od najopakijih virusa i bakterija, sposobnih da izbrišu cijele gradove i države. Glavni grad Kantubek, koji su naseljavali naučnici i zaposleni u vojnoj bazi i imao je 1.500 stanovnika, danas je grad duhova.

 

Amerikancima je dugo trebalo da otkriju tu sovjetsku tajnu. CIA je 1962. došla do snimka iz vazduha, gdje su uvidjeli nešto krajnje čudno - sva okolna ostrva su imala molove, ribarske čamce, samo je Vozroždenija imala poligon za gađanje, vojničke barake...

 

Sam projekat je bio velika tajna, čak ga nije bilo ni na sovjetskim mapama, a oni koji su znali za njega, zvali su ga kodnim imenom Aralsk-7. Tokom decenija, ovo ostrvo je pretvoreno u pravu noćnu moru, gdje su oblaci patogenih agenasa bili na sve strane. Te otrovne magle su s kišama završile u tlu. Ostrvo je prilično izolovano, zbog čega su Sovjeti u njemu vidjeli idealnu lokaciju svog tajnog projekta.

 

Ono po čemu je ostrvo bilo poznato jeste što je ovdje bila uskladištena najveća količina antraksa u ljudskoj istoriji. Iako se ne zna odakle je došao na ostrvo, pretpostavlja se da je antraks napravljen u Sveredlovsku-19, ustanovi gdje se proizvodilo biološko oružje.

 

Antraks je na ostrvo stigao nakon incidenta u Sverdlovsku, kada je došlo do curenja antraksa. U ovom incidentu je život izgubilo 105 ljudi, a poznat je još i kao ``biološki Černobilj``. Upravo zato, Sovjeti su odlučili da antraks prebace u Aralsk-17, gdje je navodno zakopano između 100 i 200 tona antraksa. Najveći incident zabilježen je u maju 1988, kada je 50.000 sajga antilopa uginulo u obližnjoj stepi i to sve u roku od jednog sata!

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.