x

Vrijednost Facebooka premašila sto milijardi dolara!

Prije manje od godinu dana cijena dionice Facebooka iznosila je samo 17,55 dolara, a juče je ona premašila 41 dolara te se očekuje da će rasti i dalje.

Dionica Facebooka u konstantnom je porastu već neko vrijeme, a nakon jučerašnjeg porasta od skoro dva posto pri čemu je cijena dionice dosegla 41,34 dolara, ukupna tržišna vrijednost kompanije premašila je sto milijardi dolara.

S ovakvim se brojkama Facebook do sada mogao pohvaliti samo jednom – prvi dan izlaska na berzu kada je nakon početka trgovanja cijena dionice na kratko dosegla 45 dolara, no ona je isti dan pala na 38 dolara i nakon toga je uslijedio `slobodan pad`.

Prošlog septembra cijena dionice pala je na samo 17,55 dolara, analitičari su sve više kritikovali ovu društvenu mrežu, njenu mobilnu strategiju i Marka Zuckerberga, a sve češće se u medijima moglo pročitati kako Facebook više nije cool i da je korisnicima dosadio.

Ekipa iz Facebooka potrudila se popraviti sve nedostatke ove mreže, ponajviše vezane uz mobilnu strategiju i oglašavanje te je prošle godine počeo lagani uspon, da bi u ovoj godini cijena dionice porasla za čak 55 posto, ponajviše na krilima odličnih poslovnih rezultata za drugi kvartal koji su pokazali da su u tom tromjesečnom razdoblju čak 41 posto svojih prihoda zaradili upravo zahvaljujući oglašavanju na mobilnim uređajima.

`Berza sve više vjeruje kako će Facebook u budućnosti biti mašina za stvaranje profita`, komentarisala je za Bloomberg analitičarka Laurence Balter koja je dodala da, usprkos nekim ranijim informacijama kako je Facebook ljudima dosadio, korisnici danas sve češće pregledavaju novosti na ovo društvenoj mreži.

Takođe, prema informacijama novinara Bloomberga, investitori vjeruju kako će Facebook u budućnosti dodatno povećati zaradu i profit tako da možemo očekivati da će cijena dionice ove kompanije rasti i dalje.

S tržišnom vrijednošću kompanije većom od sto milijardi dolara, Facebook se pridružio velikim tehnološkim kompanijama poput Amazona čija vrijednost iznosi 130 milijardi dolara i Intela čija vrijednost iznosi oko 111 milijardi dolara, no Zuckerberg je i dalje daleko od najvećih kompanija poput Applea koji je najvrjednija američka kompanija (više od 450 milijardi dolara) i Googlea (289 milijardi dolara).

S obzirom da se i u budućnosti očekuje dobro poslovanje Facebooka, cijena dionice ove kompanije uskoro bi mogla premašiti 45 dolara i doseći najveću vrijednost u istorije, a ako nastave s velikim povećanjima prihoda i ponovno ostvare rezultate bolje od očekivanja analitičara, cijena bi uskoro mogla premašiti 50 dolara.

Izvor: dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.