x

Vulkani i suncokreti u savršenom spoju u Overniji!

Overnja je region u južnom dijelu centralne Francuske i predstavlja mjesto sa nevjerovatnim turističkim potencijalom, iako je malo ko čuo za njega. Glavni grad regiona je Klermon Feran, koji je i kroz istoriju bio centar ovog regiona.

Region Overnja se sastoji od četiri departmana. Istorijska francuska provincija Overnja nalazi se unutar granica ovog regiona i odgovara površini departmana Kantal, Pij de Dom, malog dijela Gornje Loare i južnog dijela departmana Alije.

Veliki dio ovog regiona nalazi se na Središnjem masivu. Najviša tačka regiona nalazi se na visini od 1.886 metara nadmorske visine i ovdje se nalaze izuzetno dobre skijaške staze pa je tako ovaj region aktuelan i zimi podjednako kao i tokom ostatka godine.

I dok je Overnja relativno nepoznata, ipak svi smo čuli za slavni bri sir, koji potiče upravo iz ovog regiona.

NEDIRNUTA LJEPOTA:   Riječ je o relativno zabačenom predjelu, a jedini regionalni aerodrom je onaj u Klermon Feranu i to je ujedno i veza Overnja sa ostatkom svijeta. Ipak, upravo ta nedirnuta ljepota, kao i sanjiva sela, koja svojim izgledom podsjećaju na srednjovjekovna, predstavlja ono što je najljepšte u ovim krajvima.

Ruralni pejzaž, okupan suncem je toliko očaravajući da čak i oni probirljivi turisti ne mogu ostati ravnodušni. Ovaj kraj posjeduje sve ono što je tipično francusko: prelijepe predjele, vinograde i nepregledna polja prekrivena suncokretima.

Ipak, Overnja ima nešto što nećete sresti u ostatku Francuske - vulkane.

Gdje god pogledate, vidjećete da je cijeli region prekriven kupastim vrhovima. Park vulkana je jedinstven u Evropi i čine ga četiri lanca ugašenih vulkana. Nijedan od ovih vulkana nije eruptirao već vijekovima, ali iako neaktivni, ``aktivno`` učestvuju u pejzažu Overnja, čineći ga jedinstvenim ne samo u Francuskoj, već i u Evropi.

Najviši vrh je Pij de Dom i vidljiv je sa daljine od nekoliko kilometara. Do samog vrha dolazi se željeznicom, a tu se nalaze i ostaci galsko-romanskog hrama. Ovdje se nalazi i regionalna meteorološka stanica, ali i stijena sa koje redovno možete vidjeti paraglajdere koji se prepuštaju plovidbi po oblacima.

Ipak, najveća turistička atrakcija je park Vulkanija, gdje je smješten jedinstven muzej, koji ima poseban dio za djecu. Ovdje se možete ``igrati`` sa ostacima lave, ali ono po čemu je specifičan ovaj park, jeste to što ima stimulator, na koji možete sjesti i u trenutku osjetiti kako je doživjeti vulkansku erupciju. 

SLAVNI SIR:   Iako su vulkani najznamenitiji dio regiona, to svakako ne remeti njegov šarm.

Najbolji način da istražite ovaj kraj jeste da krenete seoskim putevima i idete gdje vas srce nosi. Ovu šetnju svakako nezaboravnom čine predivna mjesta, poput jezerceta skrivenog duboko u šumi, napuštenih farmi i srednjovjekovnih kula. Šetnju je najbolje završiti na vrhu brda gdje se nalazi restoran gdje služe domaću hranu, a između ostalog, imate u ponudi najmanje pet vrsta lokalnog sira.

Jedno od poznatijih sela je i Orsival, koje ima prepoznatljivu romanesknu crkvu, koje su specifične za ove krajeve. Tu je i selo Šaro, koje je poznato po senfu.

Ovdje možete vidjeti i kako se u seoskim domaćinstvima proizvodi slavni bri sir, a svako domaćinstvo ima po nekoliko desetina krava.

Ostala mjesta ove regije su takođe romantična, a turisti uglavnom odsjedaju i malim hotelima, koji su smješteni u stare, srednjovjekovne dvorce, što boravku daje dodatni šarm.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.