x

Wigemark pokrenuo projekt za studente iz cijele BiH! (GALERIJA)

Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) je i ove godine pokrenuo projekt za mlade simboličnog naziva `EU for You - E4U`, kojim angažira studente iz cijele zemlje u promociji pitanja od značaja za proces EU integracija.

U okviru tog projekta, studenti dodiplomskih studija s 14 javnih fakulteta iz BiH će uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata na projektu, raditi na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama, posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

 

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, jučer su održani prvi Info dani u okviru ovog projekta pod sloganom „Upalimo svjetlo za mladost BiH“, na kojima je sudjelovalo oko 150 studenata dodiplomskih studija s Ekonomskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu i Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva.

 

Sa studentima je razgovarao ambasador Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson.

 

``Veoma mi je drago što imam priliku da razgovaram s vama. Znam da nije lako biti mlada osoba danas. Mi, vaši roditelji, nastavnici i društvo općenito, zahtijevamo mnogo od vas. Tražimo da budete dobro obrazovani, otvoreni i znatiželjni, ambiciozni, u braku s djecom, neovisni, ali i da istovremeno prihvatate naše stavove i poglede. Ali vi najbolje znate šta funkcionira za vas. Zbog toga se nadamo da ćemo vam pružiti jedinstvene kanale komunikacije kako bi čitava zemlja saznala da vi imate moć da govorite i tražite rješenja za mnoge izazove s kojima se suočavate``, izjavio je ambasador Wigemark.

 

Francuski ambasador Guillaume Rousson se zahvalio na prilici da razgovara sa studentima i da podjeli iskustva svoje zemlje koja je jedna od osnivača EU. Europska unija drugu godinu zaredom provodi projekt `E4U` namjenjen studentima iz cijele Bosne i Hercegovine. Projekt će trajati do proljeća 2018. kada će biti proglašena najbolja studentska kampanja, a pobjednička ekipa će osvojiti studijsko putovanje u Bruxelles. 

(Bljesak.info)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.