x

ZBOG NJEGA SU JAPANCI ZDRAVI I ŽIVE DUŽE: 10 zlatnih savjeta slavnog ljekara (105)!

Moglo bi se reći da je dr. Shigeaki Hinohara dijelom zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog doktora koristili mnogima. Preminuo je 18.07.2017, u 105. godini, a u nasljeđe čitavom svijetu ostavio vrijedne savjete za sve one koji žele doživjeti stotu i to u dobroj formi, zdravog tijela i duha? Moguće je, pokazao je svojim primjerom. On je posvetio život postizanju dugovječnosti nacije.

Pomogao je uspostavljanju medicinskih sistema zahvaljujući kojima su Japanci postali jednim od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti radio je u bolnici, liječio pacijente te predavao studentima na fakultetima.

 

Ovo su njegovi savjeti za dug, zdrav i kvalitetan život!

 

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave prehrane i puno spavanja

 

- Svi se sjećamo kako smo kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila kao što su ručak i spavanje. Najvažnije je za vitalnost osjećati se zadovoljno i ispunjeno. Zabavljati se – na tome treba poraditi, a ne se opterećivati time kad ćemo jesti i kad ćemo spavati.

 

2. Čuvajte se pretilosti

 

Dr. Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju viška kilograma te stoga treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. ne treba se opterećivati prehranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On sam za doručak je pio kafu, čašu mlijeka i sok od narandže s kašičicom maslinovog ulja. Vjerovao je da je maslinovo ulje odlično za krvne žile i kožu. Za ručak je jeo mlijeko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i rižu. Dvaput sedmično jeo je govedinu.

 

3. Planirajte unaprijed

 

Hinohara je uvijek imao pun raspored za godinu unaprijed, a čak je i zaplanirao još više u budućnost. Tako se, kako je naveo, jako veselio Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Nije ih doživio, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimist, što je isto važna stavka za dugovječnost.

 

4. Ne morate otići u penziju ako ne želite

 

Nakon 65. počeo sam volontirati. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakoj minuti svog posla, govorio je Hinohara. Ukoliko čovjek želi još raditi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome šta želi raditi.

 

5. Dijelite znanje i vještine s drugima

 

Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima, od najmlađe dječice u školi, do ozbiljnih biznismena i doktora. Uvijek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i 90 minuta. Tvrdio je da ga stajanje čini snažnim.

 

6. Nemojte vjerovati svemu što kaže doktor

 

Hinohara je smatrao da doktori ne mogu izliječiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im doktor propiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju bi li isto to preporučio svojim bližnjim. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Vjerovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, puno veći nego što to misli medicina.

 

7. Uvijek koristite stepenice i nosite svoj prtljag i vrećice

 

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na liftove. Uvijek i svugdje idite stepenicama i trudite se nositi svoj prtljag. Dr. Hinohara se također koristio stepenicama i uvijek bi po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vježba za Vaše srce i cijelo tijelo.

 

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

 

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umjetnosti, šetajte prirodom.

 

9. Bol je misteriozna

 

Najefikasniji način da prevladate bol je kroz zabavu. Kada se dijete udari, objasnio je Hinohara, plakat će sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada zaboravi na bol. Tako bi trebali raditi i odrasli ljudi. Bol utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje te muziku koja pomaže pacijentima da se nose s bolom.

 

10. Ne gomilajte materijalne stvari

 

Ne trošite život na gomilanje materijalnog, i tako ništa nećete ponijeti sa sobom kad umrete, jednostavan je bio dr. Hinohara.

(DozaZdravlja.com/Novi život/RTL)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.