x

ŽEGA, PA VELEOBRT: Evo kada se očekuje zahlađenje, a uz to i jako nevrijeme!

Tropska temperatura do 42 stepena u hladu, ekstremno visok UV indeks zračenja, prognoza je koja nas očekuje danas. Međutim, od sutra već slijedi nagli pad temperature za desetak i više stepeni, vremenske nepogode, ali i udari olujnog vjetra, pogotovu u dijelovima zemlje gdje će ovih dana biti i najtoplije.

U Srbiji su na snazi narandžasti i crveni meteoalarm, zbog ekstremno visokih temepartura, koje nas očekuju tokom današnjeg i sutrašnjeg dana. Ipak, u subotu, tokom popodneva i večeri dolazi do zahlađenja, koje će na istoku i jugoistoku zemlje, kao i u centralnim krajevima, donijeti oluju.

 

- Meteoalarm je izdat zbog visokih temperatura i to se odnosi na jugoistočnu i istočnu Srbiju, gdje se očekuje između 38 i 40 stepeni, ali u hladu. I sutra će za ove krajeve biti na snazi, takođe, crveni meteoalarm, jer postoji mogućnost da temperatura dođe i do 42 stepena. Ima izgleda i da će u nekim gradovima sutra biti oboren junski temperaturni rekord, koji iznosi 40 stepeni Celzijusa - objašnjava Slobodan Sovilj, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

 

Meteorolog objašnjava da, kada je na snazi crveni meteoalarm, vrijeme se smtra vrlo opasnim, a da su prognozirane vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu, kao i da su veoma opasne po bezbijednost ljudi i životinja.

 

Tokom noći (petak na subotu) zahlađenje će prvo stići do Vojvodine uz kišu i pljuskove. Osvježenje će se sutra tokom dana proširiti i na centralne krajeve, a kiša se očekuje lokalno.

 

- Tokom popodneva i večeri u subotu može doći do vremenskih nepogoda uz pojavu grada i olujnog vjetra u pojedinim dijelovima Šumadije, Pomoravlju i jugoistočnoj Srbiji - kaže Sovilj.

 

Od subote uveče u cijeloj zemlji će doći do zahlađenja od sedam do 10 stepeni. Iako ide period kada će moći lakše da se diše, jer temperatura neće prelaziti 30 stepeni, samo se u centralnim dijelovima zemlje očekuje kiša.

 

- Najintenzivnije padavine očekuju se u planinskim krajevima, na pograničnim dijelovima ka Crnoj Gori i Bugarskoj, gdje će pasti preko 20 litara kiše za tri sata, uz pojavu jake grmljavine - najavljuje Sovilj.

 

Od ponedjeljka biće umjereno toplo, sa temperaturama od 25 do 30 stepeni, a onda od četvrtka postoje izgledi da nam opet predstoji nekoliko dana sa ekstremno visokim temperaturama.

 

S obzirom da nas u neredna dana očekuju visoke temperature i UV zračenje u većini gradova u Srbiji iznosiće 11, što se smatra ekstremno visokim. Zbog toga građani moraju da budu na oprezu, da se zaštite i ne izlažu direktnom suncu. U Beogradu UV zračenje će biti vrlo visoko (10), ali će zato u Leskovcu, Nišu, Kruševcu, Sjenici, Vranju biti ekstremno visok (11), dokće najveće UV zračenje biti zabilježeno na Kopaoniku (12).

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.