x

ZENICA: Održana međureligijska manifestacija ``Duh Asiza`` 2017.!

I ove godine 25.10.2017. u zeničkoj crkvi svetoga Ilije Proroka, Odbor za međureligijsku saradnju grada Zenice organizovao je međureligijsku manifestaciju ``Duh Asiza``.

 

Sponzor galerije: Najbolji Fitness Run u Multiplex Ekran Zenica

Manifestacija, koja je ove godine organizovana uz podršku Grada okupila je veliki broj uzvanika iz ambasada, međunarodnih i domaćih organizacija, mirovnih misija i vjerskih zajednica. Pored gradonačelnika Zenice, predsjedavajućih gradske i kantonalne skupštine, zastupnika, vijećnika, prisutni su bili gosti iz petnaest gradova širom naše zemlje.

 

Bogat program činili su članovi Muzičkih sastava ``Novo Nebo`` i ``Katera``, hora bogoslovije ``Svetog Petra Dabrobosankoga``, hora ``En Nahl``, hora ``Željezara``, VIS ``Jukić`` te hora Osnovne Muzičke škole a učestvovali su i glumci BNPa Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić.

 

Na početku prisutnima su se obratili u ime Odbora predsjedavajući vlč. Vlatko Rosić a u ime župne zajednice fra Zdravko Anđić. ``Svjedočeći i živeći `Asišku logiku` i mi se svake godine okupljamo zajedno da pjevajući i moleći zavapimo jednome Bogu za mir, slogu, ljubav i zajedništvo svih naroda na zemlji.``

 

Dodjeljeno je tradicionalno priznanje koje su ustanovile vjerske zajednice i crkve Zenice kao najveće priznanje zeničkog Odbora - ``Zenička povelja mira`` koju je ove godine dobio sekretar Kenan Hodžić, za sedmogodišnji angažman i promociju Zenice kao grada međureligijskog dijaloga. U svome obraćanju gosp. Hodžić je izmeđuostaloga kazao:``Odbor za međureligijsku saradnju u našem gradu rodio se kao izvorna želja nas Zeničana da idemo putem budućnosti, i to svijetlije i radosnije. Sedmu godinu koračamo tom cestom, na njoj ima mnogo krivina i slabo je popločana ta cesta... ima dočim na njoj i ljubavi, sreće, osmijeha ali i bola, patnje, ljutnje...``

 

Ove godine Duh Asiza u Zenicu je stigao sa viješću - ZAVOLI! Ne živi egoistički, nego ZAVOLI, čovjeka u sebi i ljude oko sebe!

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.