x

ZENICA: Svečano otvoreni sajmovi ZEPS i ZEPS Intermetal!

Na Kamberovića polju u 11 sati je i zvanično otvoren 24. generalni bh. sajam ZEPS i 14. ZEPS Intermetal, koji će trajati od 3. do 7. oktobra.

“Ovaj sajam je odraz dosljednosti ovog grada, ovog kantona i ukupne regije da ostane na mapi najznačajnijih promotora aktivnosti usmjerenim na jačanju ekonomije i na kontinuarinom povezivanju kompanija i privrednika. On ima strateški značaj, jer promovira privredu kompletnog regiona i samim tim ispunjava jedan od glavnih ciljeva rada svih nivoa vlasti, a to je ne samo povezivanje unutar Bosne i Hercegovine, nego i regionalno povezivanje i saradnju. U cilju jačanja BiH ekonomije, mogu reći da ćemo i dalje bez obzira na svu složenost našeg sistema nastaviti prema aktivnostima koji nas približavaju Europskoj uniji. Moramo nastaviti provoditi reforme bez obzira koliko bile teške. Radimo na izmjeni Zakona o PDV-u, koji će omogućiti dodatnu razinu izvoza naših proizvoda u Tursku i druge zemlje. Želim da na ispravan način gosti ovog sajma usmjere svoje investicije i usmjere na sektore, koji u Bosni i Hecegovini imaju potencijale. Pozivam i domaće i inostrane partnere da razmjene dobre ideje i da se postignu dogovori. Proglašavam sajam ZEPS i ZEPS Intermetal otvorim i želim vam puno uspjeha u vašem radu”, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je svečano i otvorio ovaj sajam.

 

Na samoj ceremoniji otvaranja su prisustvovali i premijer FBiH Fadil Novalić, premijer ZDK Miralem Galijašević, ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i mnogi drugi.

 

Kako je bila praksa ranijih godina, i ove će najuspješnijem izlagaču biti dodijeljena ‘Ruža ZEPS-a’.

 

Svoje proizvode izlaže 587 izlagača iz 26 zemalja. Iz naše zemlje nastupa 355 izlagača, dok iz inostranstva 232 izlagača. Ove godine nastupa ukupno za oko 10 posto više izlagača nego prošle godine. Sajam se održava na površini od oko 18.000 kvadratnih metara, a očekuje se da ga posjetiti između 35 i 50 hiljada posjetilaca. Sajam se održava u 12 sajamskih blokova, a potencirat će se energetika, ekologija, poljoprivreda, prehrana i informatika.

 

Tekst: Radio zenit

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.