x

ZLATNA PRAVILA za savršenu kosu: Ovo su male tajne PROFESIONALNIH FRIZERA!

Od ovih se navika profesionalnim frizerima ``diže kosa`` na glavi!

Kod njege i oblikovanja kose i frizure mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo te ih radimo pogrešno, a svjetski frizeri otkrili su koje su to najčešće ženske zablude prilikom tretiranja vlasišta, što bismo obavezno morali izbjegavati te koje stvari bismo pod hitno trebali uvrstiti u svoj beauty raspored.

 

- Prije pranja kosu bi trebalo obavezno raščešljati jer na taj način sprečavamo njeno (dodatno) zapetljavanje, a samim time i naknadno pucanje vlasi. Takođe, ako kosu peremo dok stojimo u tuš-kabini direktbo pod mlazom vode, ako je prethodno počešljamo, nakon sušenja će biti znatno ravnija nego ako preskočimo ovaj korak. Raščešljavanje mora biti što nježnije i uvijek treba započeti od vrhova kose prema korijenu, a najbolje je koristiti plastične četke.

 

- Kosu je najbolje šamponirati dva puta jer prvi put uklanjamo ostatke proizvoda za oblikovanje te ostale nečistoće i masnoću, dok drugim omogućujemo aktivnim sastojcima iz proizvoda da prodru u srž vlasi neopterećene prljavštinom. Pri tom je važno koristiti vrlo blage formule šampona i svaki put proizvod vrlo temeljno isprati s glave.

 

- Neki frizerski `magovi` smatraju kako se regenerator ne bi smio do kraja ispirati iz kose jer tako onemogućavamo njegovo puno njegujuće djelovanje. Kosa bi nakon tretiranja regeneratorom trebala biti glatka i meka pod rukama te biste s njima bez problema trebali moći proći po kosi u suprotnom smjeru od njenog rasta (odozdo prema gore), a ako osjećate kako vam dlanovi zapinju, to je znak da ste potpuno uklonili proizvod. Ovaj savjet se posebno odnosi na djevojke koje regenerator nanose brzinski i odmah ispiraju, bez da ga ostavljaju da `profunkcioniše` na glavi.

 

- Kada nanosite serum na vlasi, nemojte biti aljkavi i stavljati ga tek tako, reda radi, već uzimajte pramen po pramen i dobro utrljavajte (ekstremno malu) količinu ovog dragocjenog eliksira sve dok se ne upije sasvim u vlasi (ovo se odnosi i na mokru i suvu kosu). Takođe, nikada ga ne nanosite blizu vlasišta, a posebno ne direktno na njega.

 

- Kako biste lakše održavali i oblikovali kosu između dva pranja i osigurali da vam kosa što duže ostane čista, mirisna i uredna, obavezno upotrebljavajte regeneratore koji se ne ispiru, već se koriste kao četvrti korak u njezi kose, nakon šampona, regeneratora i maske.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.