x

Za godinu stiže lijek za jednu od najzlogasnijih bolesti na svijetu!

U središnjem Dnevniku Hrvatske radio televizije gostovao je profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na univerzitetu u Torontu dr. sc. Igor Štagljar, jedan od sudionika velike međunarodne koferencije u Splitu koja je okupila stotinjak vodećih svjetskih naučnika.

Na pitanje u kojoj su fazi njegova istraživanja lijeka za karcinom pluća te mogu li se pacijenti nadati da će u budućnosti takvi karcinomi biti izliječeni, Štagljar je rekao kako je sretan da može reći kako oboljeli mogu biti sretni i zadovoljni.

 

- Upravo smo završili veliku studiju koja je trajala tri godine. Do sada o tome nisam smio pričati, ali nisam niti htio izlaziti u javnost o stvarima koje nisu bile sto posto sigurne. Sada sa sigurnošću mogu reći da za šest do dvanaest mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. To je jedna predivna vijest za oboljele od karcinoma pluća od kojeg u svijetu umre godišnje 1,6 miliona ljudi - rekao je Štagljar.

 

Inače, na velikoj međunarodnoj konferenciji raspravlja se o novim dostignućima u biomedicinskim istraživanjima te njihovoj ulozi u otkrivanju lijekova za najčešće bolesti današnjice.

 

- Čuli smo predivno predavanje Terencea Rabbittsa sa sveučilišta o Oxfordu koji je prvi puta pokazao novi lijek protiv tumora koji su uzrokovani mutacijama u k-rast proteinu. Radi se o stvarima koje će sudionici naše konferencije prvi puta čuti općenito u svijetu pa će sigurno otići zadovoljno s kongresa - kazao je Štagljar.

(slobodnadalmacija.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.