x

Za ne povjerovati: Otključajte auto otkucajem srca!

Kanadska firma `Bionim` izmislila je narukvicu koja očitava otkucaje srca onoga koji je nosi i tako služi kao `kartica` koja otključava vrata stana ili automobila.

Ako često gubite ključeve, više se ne morate brinuti. Kanadska firma “Bionim” izmislila je narukvicu koja očitava otkucaje srca onoga koji je nosi i tako služi kao “kartica” koja otključava vrata stana ili automobila, prepoznaje lozinke na računarima i tabletima.

Naime, narukvica nazvana “Njumi” uz pomoć senzora smještenog s donje strane prepoznaje ritam otkucaja srca koji je jedinstven kod svakog čovjeka, nakon čega se senzorom s gornje strane narukvice korisnik povezuje sa svim uređajima koji su sinhronizovani s njom.

Tako korisnik pomoću nje otvara, naprimjer, vrata automobila ili “otključava” računar, a da ne upisuje traženu lozinku. Narukvica čak može služiti i kao daljinski upravljač za televizor i ostale tehničke uređaje.

Njumi radi dok god se nalazi na ruci onoga ko je koristi i dok očitava njegove otkucaje srca. Njumi funkcioniše samo na osobama čiji su otkucaji srca registrovani u bazi podataka, pa u slučaju krađe lopov od narukvice nema nikakve koristi.

Ova narukvica trebala bi da se naći na tržištu početkom 2014.

Izvor: telegraf.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.