x

Za one koji vole putovati: Ova mjesta ne smijete posjetiti!

U putovanjima mnogi uživaju, a oni koji imaju viška slobodnog vremena, ali i nešto više novca, pokušavaju obići što više poznatih i manje poznatih mjesta širom svijeta. No, postoji pet mjesta koji su zabranjeni, pa čak i za putnike.

Svalbard Global Seed Vault, Norveška

 

Svalbardsko globalno skladište sjemena je projekt Svjetske zaklade za raznolikost usjeva za dugotrajno skladištenje sjemenja kulturnih biljaka na otoku Svalbardu. Svrha je zaštita vrsta raznolikosti biljaka za ratarstvo.

 

Niihau, Havaji

 

Niihau je najmanje naseljeno havajsko ostrvo. To je dom palmama, ugroženim životinjama i praktično je bez turista. Otok je 1863. prodat uglednoj porodici Robinson koji su bili bogati vlasnici plantaža. Strancima je pristup otoku zabranjen 1915. godine. Život na izolovanom otoku je neobičan, sa svojih 130 stanovnika koji žive bez asfaltiranih puteva, telefonskih usluga, vodovoda ili trgovina dok konji i bicikli služe kao transport.

 

Royal Air Force Menwith Hill, Engleska

 

Ako bi James Bond imao tajni bunker, to bi bilo to. Vjeruje se da je vojna baza u North Yorkshireu u Engleskoj - RAF Menwith Hill mjesto sa najvećim elektronskim nadzorom na svijetu, presretanje komunikacija za prikupljanje obavještajnih podataka za Velika Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

 

Vatican Secret Archives, Vatikan

 

Možda najprivatnija biblioteka u svijetu, Vatikan Secret Archives nije obična biblioteka. Sadrži lične dokumente svih papa koji datiraju još iz 8. stoljeća. Do 1881. godine bila je zatvorena za sve one koji nisu bili Vatikanci. Arhiv sadrži tajne dokumente koji su pod ključem a za one koji ih žele vidjeti čeka dug i složen proces aplikacije.

 

Area 51, Nevada

 

Area 51 je vojna baza smještena u južnom dijelu zapadne Nevade u Sjedinjenim Američkim Državama. Glavna svrha baze je razvijanje i testiranje eksperimentalnih vojnih aviona i naoružanja. Velike tajnosti u vezi ove baze čije postojanje je dugo negirala i američka vlada, dovela je do učestalih teorija od kojih je središnja ona o neidentificiranom letećem objektu (NLO) skrivenom u bazi.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.