x

Za ovu hranu nikada ne biste pomislili da može biti otrovna!

Za određene namirnice koje praktički svakodnevno konzumiramo nikada ne biste pomislili da predstavljaju opasnost za zdravlje. Rabarbara, krumpir, grah? Ne vjerujete? No nakon ovoga, možda ćete biti ipak malo oprezniji.

Vjerovali ili ne, ali određena hrana koju svakodnevno konzumirate može predstavljati popriličnu opasnost za zdravlje.

 

Rabarbara I dok je pita od stabljika rabarbare prepuna antioksidansa i kalcija, valja imati na umu da korijenje i lišće ove bilje sadrže oksalnu kiselinu, toksin koji može uzrokovati mučninu, povraćanje i slabost – čak i kada ga se konzumira u malim količinama, napominju znanstvenici. Veća količina može čak oštetiti bubrege i jetru. Stoga, idući put prilikom pripreme rabarbare, prvo bacite korijenje i lišće, a zatim stabljiku temeljito operite prije kuhanja.

 

Krumpiri

Kada su sirovi krumpiri izloženi prevelikoj količini svjetla, postoji velika šansa da se razvije otrovni kemijski spoj solanin, koji pak može uzrokovati proljev i povraćanje koje može potrajati od jednog do šest dana. Jasni znakovi da se solanin nalazi u krumpiru je pojava zelenkaste nijanse ispod krumpirove kore. Osim toga, iz krumpira koji sadrži solanin također mogu izrasti klice. Takav krumpir siguran je za upotrebu nakon što se pomno oguli te se uklone sve izrasline i zeleni slojevi, a ako je previše zahvaćen, ipak ga je najbolje baciti. Važno je napomenuti da je upravo zato krumpire najbolje čuvati na mračnom i hladnom mjestu.

 

Sjemenke i koštice voća

Vjerojatno ste već čuli da su određeno sjemenje i koštice od voća opasni. I to je istina, a odnosi se na sjemenke i koštice jabuke, kruške, manga, breskve, marelice, nektarine i višnje. Naime, sjemenje i koštice toga voće sadrže amygdalin, toksičnu kemikaliju koja se pak može pretvoriti u otrovni cijanovodik. Taj spoj može izazvati razne zdravstvene probleme, od glavobolje, napadaja, mučnine, povraćanja, ubrzan rad srca te povećan krvni tlak. Dobra vijest je pak što te sjemenke i koštice neće uzrokovati nikakve probleme ako ih se ne sažvače ili otvori. Ako sjemenke progurate, ne treba se zabrinjavati, kažu znanstvenici, jer samo `prođu` kroz probavni trakte te ovo zdravo voće ne treba izbaciti iz prehrane.

 

Divlje gljive

I dok su gljive u dućanima sigurne za konzumaciju, s druge strane, gotovo je nemoguće identificirati opasne gljive u prirodi. Razlog tomu je postojanje tisuća vrsta gljiva, a mnoge od njih mogu uznemiriti želudac, dovesti do proljeva i povraćanja te oštetiti jetru i bubrege. Još gore je što se simptomi neće pojaviti odmah, već nekoliko dana kasnije. Stoga, najbolji način izbjegavanja otrovanja je potpuno izbjegavanje konzumacije divljih gljiva.

 

Grah

Grah bogat vlaknima sjajan je obrok, no s druge strane, ova namirnica doista može poremetiti rad želudca, ako ga jedete sirovog. Naime, sirovi grah sadrži otrov lecitin. Ako vam za pripremu obroka treba sirovi grah, svakako ga prvo prokuhajte. Prvo ga namočite u vodi i ostavite da odstoji barem pet sati. Nakon toga ga prokuhajte na deset minuta i potom koristite u jelima. Ako pak želite biti potpuno sigurni, koristite konzervirani grah.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.