x

Za veoma dobru pizzu ključno je ovo!

Teško da itko može odoljeti svježe pečenoj pizzi, no ako mislite da je za pravo izvornu pizzu dovoljno na tijesto nabacati malo salame, sira i umaka od rajčice, varate se – ovo jelo prava je umjetnost.

Tko može napraviti bolju pizzu od Talijana, posebice iz okolice Napulja. Ako žudite za istančanim i bogatim okusima, vrijeme je da na pizzi isprobate dodatke uprave onakve kakve stavljaju Talijani. Krumpiri, inćuni, rikula, mozzarella od bivoljeg mlijeka – nećete moći odoljeti.


Vjerovali ili ne - krumpir
Ovo je pravi specijalitet na rimskom trgu Campo de` Fiori, poznatom po tržnici na otvorenom te će ispuniti želju svim ljubiteljima ugljikohidrata: tanke kriške prženog krumpira na pizza tijestu posutom s maslinovim uljem, morskom soli i ružmarinom. Ovo je sjajan izbor za one koji baš i ne vole rajčicu, a mozarellu uvijek možete dodati, pišeHuffington Post.


Inćuni
S velikog broja pizza inćuni su gotovo potpuno nestali, a upravo je taj dodatak čisti klasik sjajne talijanske pizze. Talijani vrlo često odabiru marinirane inćune umjesto slanih, koji su nešto skuplji i imaju blaži okus. Pizza s inćunima najčešće je bez mliječnih proizvoda s vrlo minimalističkim dodacima – samo umak od rajčice, češnjak i origano, a može se dodati i mala količina maslina, no stručnjak za pizze Marc Vetri kaže kako se inćuni bez problema mogu kombinirati s mliječnim proizvodima no valja pripaziti na količine i omjere.

 

Jedino sirovo povrće koje možete staviti na pizzu

Na izvornim talijanskim pizzama gotovo nikada se ne može naći sirovo povrće, a iznimka je svježa salata, pri čemu se posebno ističe rikula koja je jako popularna i omiljena. Zbog svog prepoznatljivog jačeg okusa, služi kao sjajan začin umaku od rajčice, a osobito dobro ide uz pršut. Nakon pečenja pizze od rajčicom i sira na vruću tek pečenu pizzu posložite nekoliko listova rikule i komadića pršuta –nema potrebe peći ni rikulu ni pršut.

 

Umjesto kobasice

Osim pršuta od mesnih dodataka, Talijani na pizzu stavljaju talijansku suhu salamu soppressatu te mortadelu. Obje varijante idu jako dobro sa standardnom pizzom od rajčice i sira. Na talijanskim pizza rijetko ćete vidjeti kobasicu, a ako ste ljubitelji ljućega, vjerojatno će vam soppressata biti još bolja. Ako se odlučite za mortadelu, kriške salame režite koliko god tanje možete kako bi prilikom pečenja postale ukusno hrskave.

 

Mozzarella za kojom ćete žudjeti

Nasjeckana mozzarella diljem svijeta čest je dodatak na pizzama, međutim talijanski pizza-majstori, posebice oni u Napulju, često koriste posebnu vrstu mozzarelle - mozzarellu di bufala, odnosno mozzarellu napravljena od bivoljeg mlijeka koja je daleko kremastija i ima više okusa od klasične mozzarelle. U Italiji se također mogu naći i pizze s dimljenom mozzarellom koja pizzama daje poseban bogat okus.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.