x

Za zdravo srce dovoljna petominutna šetnja!

Samo pet minuta lagane fizičke aktivnosti može da zaštiti vaše srce od negativnih efekata nastalih usled višesatnog sjedenja.

Prilikom sprovođenja studije na Univerzitetu u Indijani, kod učesnika koji su sedeli, odnosno nisu pomjerali donji dio tijela, primijećeno je dvostruko slabije funkcionisanje arterija u nogama tokom samo jednog sata sjedenja. 

 

Međutim, kada su učesnici na svakih sat vremena šetali po pet minuta, nije bilo nikakvog slabljenja u funkcionisanju arterija. 

 

``Sjedenje tokom dužeg vremenskog perioda može da dovede do toga da krv u nogama postane gušća, što za posljedicu može imati upalu i ometanje normalnog funkcionisanja arterija. Petominutna šetnja povećaće protok krvi i sprečiti da se krv zgusne``, objasnio je autor studije dr Saurab Tosar. 

 

On naglašava da tokom petominutne šetnje možete hodati sporo i da će to, što se protoka krvi tiče, imati iste efekte kao i brzi hod. 

 

``Čak i lagana fizička aktivnost dovoljna je da vam `prorade` mišići i pospeši se protok krvi``. 

 

Dakle, kada iz nekog razloga morate da sjedite, na poslu na primjer, svakih sat vremena ustanite tek toliko da ``protegnete noge`` - dovoljno je da odete do toaleta, sipate vode ili radite bilo šta što zbog čega ćete morati da se krećete pet minuta.

(Mondo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.