x

Zabava uz vatru i balone!

Mašta uvijek može da iznenadi, a kada se pretoči u kakvu dobru zabavu, onda je to pun pogodak. Tako u svijetu postoje festivali koje nikako ne bi trebalo zaobići, a među njima su oni muzički, koji svojim line upom, ali i cjelokupnim vizulenim dojmom stvaraju novi svijet, ali i oni neobični, čija je glavna tematika paradajz, vatra ili baloni.

U mnoštvu muzičkih festivala zasigurno prednjači ``Glastonbury`` u Engleskoj, koji ima 58 scena i u prosjeku ga posjeti 135.000 ljudi iz cijelog svijeta. Njegovoj popularnosti doprinosi tradicija od 43 godine, ali i izvođači poput ``The Rolling Stonesa``, U2, ``Radiohead``, ``Kings of lion`` i mnogi drugi. Među muzičkim festivalima koji se izdvajaju svakako je i festival elektronske muzike ``Tomorrowland``, koji se održava u gradu Boom u Belgiji. Baziran je na dekoraciji svijeta iz bajki, magičnog života i mješavina je raznih žanrova elektronske muzike.

Od davnih vremena je u čovjeku usađena i neutaživa želja da se popne u visine. Najpodesnija sprava za to je bio balon, a festivala balona danas ima u više gradova svijeta. Ipak, izdvaja se onaj u američkom gradu Albukerki. Letenje balonom danas prvenstveno predstavlja zabavu i sport.

Ukoliko ste mislili da paradajz služi isključivo za ishranu, prevarili ste se, jer se u španskom gradu Bunjol blizu Valensije tradicionalno održava manifestacija ``La Tomatina``, najveća bitka paradajzom u svijetu. U ovom haotičnom događaju učestvuje na hiljade ljudi, a paradajz mora da bude zgnječen prije bacanja kako bi se izbjegle povrede.

Festival vatre zamišljen je kao slavljenje tradicionalnih rituala, a održava se u Lerviku u Škotskoj, i omiljen je uglavnom mladim ljudima. Osim izvođača ``vatrenog poi`` performansa, odnosno vrtenja vatrenih kugli, pažnju publike zaokupljaju i gutači plamenova i plesači sa različitim zapaljenim rekvizitima i varnicama koje prave nevjerovatne oblike u vazduhu.

Priču je nemoguće završiti bez karnevala u Riju, a o razlozima posjete istog ne treba mnogo govoriti. Učesnici se za karneval pripremaju cijele godine, a od kostima i dekoracije zastaje dah.

Izvor:  bihinfo.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.