x

Zablude o prehladi kod mališana

Neka ``pravila`` vezana za prehladu potpuno su netačna, plod su neznanja i zablude i treba ih izbjegavati. Ako djetetu curi nos, boli ga grlo i osjeća se malaksalo, ne morate odmah trčati ljekaru.

Prehlada je samo prolazna bolest koja se lako liječi, naravno ako znate kako. Prije svega, nemojte utopljavati dijete! Ako ima povišenu temperaturu višak odjeće, deka i topli čaj samo će doprinijeti da temperatura tijela raste.

Umjesto toga, isključite grijanje u stanu, otvorite prozor na nekoliko minuta, odjenite djetetu nešto od pamuka i dajte mu limunadu sobne temperature. Ako malo kašlje i kiše ne znači da je dijete prikovano za krevet.

Dok miruje, u bronhijama i plućima će se lakše nagomilati sluz, što može izazvati bronhitis. Ipak, dijete ne treba izlaziti vani ili ići u vrtić, ali kretanje po kući samo će mu koristiti, a nikako štetiti.

Također, postoji vjerovanje da dijete treba više jesti dok je bolesno, što je netačno. Naročito nije potrebno jesti tešku i masnu hranu, jer se to teško probavlja i oduzima snagu organizmu. Dakle, treba izbjegavati meso, masne supe, dok je voće i povrće poželjno

 

Izvor: Avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.