x

Zanimljiv recept za kosu: Domaći šampon od sode bikarbone i sirćeta!

Soda bikarbona ima širok spektar primjene, a njena popularnost raste od kada su naučnici došli do novih saznanja u vezi sa njenim ljekovitim svojstvima.

Soda bikarbona će očistiti vašu kosu bolje od bilo kojeg šampona ili regenaratora, a kosa će imati zdrav sjaj nakon samo nekoliko tretmana.

 

Prvo pomiješajte 1/4 sode sa 3/4 vode. Na primjer, ako vam je kosa do ramena pomiješajte 2-3 kašike sode i tri puta više vode. Sastojke dobro promiješajte u nekoj posudi, a dozirajte ih ovisno od dužine vaše kose.

 

Ovako pripremljen šampon nanesite na kosu od korijena do vrhova, i ostavite da djeluje 1-3 minute, a potom dobro isperite toplom vodom, jer ona bolje spire ostatke.

 

Nakon što ste oprali kosu mješavinom sode bikarbone, vrijeme je da nanesete sirće na kosu.

 

Pomiješajte 1/5 sirćeta sa 4/5 vode, ukoliko vam se ne sviđa miris sirćeta možete dodati nekoliko kapi lavande, metvice, ili eteričnog ulja ruzmarina. Sve sastojke dobro izmješajte. Najbolje bi bilo da smjesu pripremate u kupatilu i odmah upotrijebite.

 

Nagnite glavu prema naprijed, i zatvorite oči kako biste spriječili ulazak sirćeta u oči. Smjesu ravnomjerno rasporedite i dobro utrljajte u kosu. Pričekajte nekoliko sekundi, a potom isperite hladnom vodom. Hladna voda će zadržati vlagu u kosi, i osigurati joj zdrav izgled i sjaj.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.