x

Zapečene njoke u umaku od paradajza!

Njoki uronjene u sočni umak od paradajzai obogaćeni zamamnim okusom rastopljene mozzarelle i parmezana

Potrebno je: 

 

300 g njoki

400 g crvenog paradajza

1 ljubičasti luk

4 čena bijelog luka

1 kašičica origana

1 vezica bosiljka

200 g mozzarelle

100 g grana padano

1 kašičica kristal šećera

10 kom crnih maslina

3 kašike maslinovog ulja

so

biber

Priprema:

 

Luk i bijeli luk narežite na sitno. Paradajz zarežite na par mjesta, uronite ga u vruću vodu na 10-ak sekundi pa ih premjestite u posudu s hladnom vodom. Uklonite im kožicu pa ih narežite na kockice.

 

Na maslinovom ulju popržite luk dok ne postane staklast, dodajte bijeli luk, promiješajte pa dodajte kockice paradajza, posolite, pobiberite i dodajte listiće suvog origana. Kuvajte 15-min na umjerenoj vatri.

 

Štapnim mikserom grubo usitnite umak, dodajte šećer i dotjerajte ukus. Maknite s vatre.

 

Njoke kuvajte u proključaloj, slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu, dobro ih ocijedite pa dodajte u vatrostalnu posudu.

 

Prelijte ih sosom od paradajza, na vrh posložite kriške mozzarelle i dodajte masline. Zapecite 10 min na 200°C

 

Njoke pospite svježe naribanim grana padanom i listićima svježeg bosiljka.

 

Izvor: Vijesti.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.