Zapečene njoke u umaku od paradajza!
Njoki uronjene u sočni umak od paradajzai obogaćeni zamamnim okusom rastopljene mozzarelle i parmezana
Potrebno je:
300 g njoki
400 g crvenog paradajza
1 ljubičasti luk
4 čena bijelog luka
1 kašičica origana
1 vezica bosiljka
200 g mozzarelle
100 g grana padano
1 kašičica kristal šećera
10 kom crnih maslina
3 kašike maslinovog ulja
so
biber
Priprema:
Luk i bijeli luk narežite na sitno. Paradajz zarežite na par mjesta, uronite ga u vruću vodu na 10-ak sekundi pa ih premjestite u posudu s hladnom vodom. Uklonite im kožicu pa ih narežite na kockice.
Na maslinovom ulju popržite luk dok ne postane staklast, dodajte bijeli luk, promiješajte pa dodajte kockice paradajza, posolite, pobiberite i dodajte listiće suvog origana. Kuvajte 15-min na umjerenoj vatri.
Štapnim mikserom grubo usitnite umak, dodajte šećer i dotjerajte ukus. Maknite s vatre.
Njoke kuvajte u proključaloj, slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu, dobro ih ocijedite pa dodajte u vatrostalnu posudu.
Prelijte ih sosom od paradajza, na vrh posložite kriške mozzarelle i dodajte masline. Zapecite 10 min na 200°C
Njoke pospite svježe naribanim grana padanom i listićima svježeg bosiljka.
Izvor: Vijesti.me
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.