x

Evo zašto bi trebalo češće da jedete crni luk!

Crni luk snižava holesterol, jača kosti, štiti od raka i ima antibakterijska svojstva.

Crni luk je član porodice alliuma i bogat je jedinjenjima koja sadrže sumpor i koja su odgovorna za njegov opor miris, a veoma su dobra i za očuvanje zdravlja. Od crnog luka imamo mnogo koristi. 

Dobar je za kardiovaskularni sistem 

 

Sulforna jedinjenja sprečavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova trombocita. Ova sulforna jedinjenja, pored toga, snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcionisanje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca. Crni luk može spriječiti i neke bolesti srca. 

 

Povoljno utiče na zdravlje kostiju 

 

Studije su pokazale da crni luk može pomoći u povećanju gustine kostiju i može biti od koristi ženama u menopauzi koje gube gustinu kostiju. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim konzumiranjem crnog luka mogu smanjiti rizik od lomljenja kuka. Samo svakodnevnim jedenjem crnog luka ojačaćete kosti. 

 

Zato ga obavezno ubacite u ishranu i jedite dosta luka. Visok sadržaj sumpora u luku dobar je i za vezno tkivo, jer je mnogim komponentama veznog tkiva potreban sumpor kako bi se formirale. 

 

Koristan je protiv zapaljenja 

Crni luk je dobar u borbi protiv zapaljenja. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv zapaljenja sprečavajući oksidaciju masnih kiselina u vašem tijelu. Kada imate niži nivo oksidisanih masnih kiselina, tijelo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za zapaljenja. 

 

Štiti od raka 

 

Dokazano je da crni luk snižava rizik od oboljevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umjereno. Luk smanjuje rizik od raka debeleog crijeva i raka jajnika. Jedite više crnog luka ako hoćete da se zaštitite. U svako jelo u koje možete stavite bar jedan luk. 

 

Druge koristi od crnog luka 

 

Luk ima potencijal da poboljša balans šećera u krvi i da spreči bakterijske infekcije. Pored sumpornih sastojaka, i flavonoid kvercetin koji se nalazi u crnom liku ima antibakterijska svojstva. Luk koji dugo stoji isjeckan ili se izlaže visokoj temperaturi duže od 10 minuta gubi svoja ljekovita dejstva.

 

Izvor: 072info.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.