x

Zašto je Luanda najskuplji grad na svijetu?!

LUANDA - Glavni i najveći grad Angole, Luanda, najskuplji je grad na svijetu, pokazalo je godišnje istraživanje ``Mersera``.

Prema podacima te njujorške firme, koja se bavi ljudskim resursima i finansijskim konsaltingom, Luanda je skuplja od Moskve i Tokija, pa iznajmljivanje luksuznog stana sa dvije spavaće sobe u tom gradu mjesečno košta oko 10.000 dolara - dok u Moskvi iznosi ``samo`` 4.600 dolara.

Luanda je glavna luka i administrativni centar Angole. Smještena na obalama Atlantskog okeana na jugu Afrike, ima oko pet miliona stanovnika.

Luanda je treći po broju stanovnika grad na svijetu u kojem se govori portugalski jezik - poslije brazilskih Sao Paola i Rio de Ženeira, ali i najveći glavni grad na svijetu u kojem se govori taj jezik, pošto ima više stanovnika od Brazilije, Maputa i Lisabona.

Angola, nekadašnja portugalska kolonija, stekla je nezavisnost 1975, a Luanda je tad već bila moderan grad. Međutim, razvoj je zaustavljen građanskim ratom, koji je trajao od 1975. do 2002. godine, kada je najveći broj Portugalaca napustio Angolu, iako ih i danas u Luandi ima oko 120.000. Podaci kažu da se broj Portugalaca još uvijek povećava, pošto se mnogi ``vraćaju`` u Angolu zbog ekonomske krize u njihovoj zemlji.

Luanda je u izgradnji, gradske vlasti ubrzano rade na rješavanju pitanja socijalnog stanovanja, jer najveći dio grada i danas čine sirotinjske četvrti.

Obnova Angole je počela odmah po završetku rata, a ubrzanom ekonomskom rastu najviše doprinose nafta i dijamanti.

U toploj i veoma suvoj klimi, u Luandi žive uglavnom afričke etničke grupe, dok među strancima, osim Portugalaca, ima Latinoamerikanaca, a raste i broj Kineza i Vijetnamaca.

U Luandi živi trećina svih Angolaca, a 53 odsto čine siromašni. Dok ``cvjetaju`` luksuzna zdanja za bogatu manjinu Luanda prvi put nosi epitet ``najskupljeg grada na svijetu``.

Poslije Luande, Moskve i Tokija, na četvrtom mjestu je Ndžamena u Čadu, peti Singapur, a na ``top 10 listi`` slijede Hong Kong, Ženeva, Cirih i Bern u Švajcarskoj i Sidnej u Australiji.

Na listi, koju ``Merser`` pravi kao pomoć multinacionalnim kompanijama i vladama da bi lakše odredili budžet za zaposlene u inostranstvu, nalazi se 214 gradova. U ``obračun`` ulaze cijene 200 standardnih usluga i proizvoda, uključujući smještaj, prevoz, hranu, odjeću, kućne potrepštine i zabavu.

Zanimljive su razlike u cijeni između standardnih proizvoda u gradovima: tako šoljica kafe u Managvi košta 1,54 dolara, a u Moskvi 8,29, hamburger u Kalkuti 3,62 dolara, a u Karakasu 13,49, karta za bioskop u Johanesburgu 5,91 dolar, a u Londonu 20,10...

Ključni trošak, koji određuje rangiranje grada na listi je, naravno, smještaj.

Izvor: vesti.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.