x

Zašto je ledeno more sve veće na Antarktiku?!

Klimatolozi istražuju zašto je ledeno more na Antarktiku tokom 2013. godine dostiglo rekordnu površinu unprkos tome što je ta godina bila među deset najtoplijih od 1880.

Dvije vodeće američke klimatološke organizacije objavile su zajednički izvještaj za 2013, po kojem je u Australiji zabilježena najtoplija godina u istopriji. 

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu kaže da je prošla godina bila na četvrtom mjestu po toploti u istoriji, a Nacionalna svemirska uprava svrstala ju je na sedmo mjesto na listi najtoplijih. 

Ali, za razliku od otapanja leda na Sjevernom polu, ledeno more na Antarktiku se proširilo, posebno u septembru 2013. 

``Prošle godine smo zabilježili najveće širenje u istoriji. To je nešto što treba da se dodatno istraži``, rekao je Tomas Karl, direktor Nacionalnog centra za klimu u Sjevernoj Karolini. 

Antarktik (grč. ανταρκτικός, suprotno od Arktik) je kontinent na kojem se nalazi Zemljin Južni pol. To je najhladnije mjesto na Zemlji i gotovo uvijek je prekriveno ledom. Sa 14,4 miliona km² to je peti najveći kontinent, nakon Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, a samo su Evropa i Australija manji. Oko 98% površine Antarktika je prekriveno ledom, čija je prosječna debljina oko 1,6 km. 

Antarktik je najhladniji, najsuvlji i najvetrovitiji kontinent na svijetu, a takođe je kontinent sa najvećom prosječnom nadmorskom visinom. Zbog malih padavina cio kontinent je, tehnički gledano, najveća pustinja na svijetu. Na njemu ne postoje stalne ljudske naseobine, a nastanjuju ga samo biljke i životinje koje su prilagođene velikoj hladnoći: pingvini, morski medvjedi, mahovina, lišajevi i veliki broj vrsta algi.

Iako mitovi i nagađanja o Teri Australis („Južnoj Zemlji“) sežu u stara vremena, šire je prihvaćeno da su ga Evropljani prvi put vidjeli 1820. godine, kada je do njega stigla ruska ekspedicija Mihaila Lazareva i Fabijana Gotliba fon Belingshauzena. Međutim, kontinent je ostao zanemaren u drugom dijelu 19. vijeka zbog negostoljubive sredine, nedostatka sirovina i izolovanog položaja. 

Godine 1959. dvanaest država su potpisale Antarktičku povelju, a do danas ju je potpisalo 45 država. Sporazumom se zabranjuju vojne aktivnosti i iskopavanje ruda, podržavaju naučna istraživanja i štiti ekozona kontinenta. Eksperimente vrši više od četiri hiljade naučnika raznih nacionalnosti i naučnih interesa. Internet domen za Antarktik je .aq.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.