x

Zašto je tako malo dobrih veza?!

Zašto je tako malo dobrih veza? Zašto je svaki treći brak u Hrvatskoj osuđen na propast, zašto se ne razumijemo, zašto ne dobivamo ono što želimo? Postoji tako puno pitanja, jednako je toliko odgovora, a najčešće nakon prekida čujemo: jednostavno sam takav/va, ne mogu si pomoći! Najnovija istraživanja pokazuju da si ipak možemo pomoći

Kada se radi o emocionalnim, ljubavnim odnosima, nama upravljaju nesvjesni obrasci. Ne kontroliramo kada ćemo se zaljubiti, u koga, hoćemo li i kada nekoga prestati voljeti – to nam se naprosto događa. Svakim danom svjedoci smo raznim emocionalnim vezama i različitim tipovima ljudi u njima. Neki su jako potrebiti, neki su vrlo hladni i suzdržani, neki osjećaju velik strah od prepuštanja i u odnosu su samo jednom nogom, neki uvijek rade iste greške. 

 

Realnost je to da smo kroz te najvažnije procese vođeni podsvjesnim programima funkcioniranja - očito, ističemo još jednom, ne odlučujemo svjesno kada ćemo, koga i koliko voljeti ili prestati voljeti i kako ćemo reagirati, pogotovo u kriznim situacijama. Naše nesvjesno funkcioniranje formirano je, kroz kvalitetu odnosa s majkom, u najranijem periodu kojeg se ne sjećamo. 

 

O podsvjesnim obrascima i formativnom periodu razgovarali smo s predavačem i voditeljem Centra Prirodno roditeljstvo Tomislavom Kuljišem.

 

'Već sama ideja da postoje neki obrasci ponašanja u nama, formirani u prvim godinama i kojih se ne sjećamo, u pravilu zbuni ljude i ostavi ih u nevjerici. No radi se o podsvjesnom doživljaju svijeta, sebe u svijetu i nesvjesnim programima funkcioniranja pogotovo u socijalnoemocionalnim odnosima koji su se formirali kroz iskustva sa skrbnicima (primarno s mamom). 

 

Njih pohranjuju dublji dijelovi mozga, izvan dosega njegovog svjesnog dijela, i u pravilu, dok ih ne osvijestimo uz pomoć treće osobe, nismo u stanju sagledati da nam upravo ti obrasci, ako su iskustva bila loša, kreiraju probleme u životu, pogotovo u ljubavnim odnosima.' 

 

Može li neki kasniji 'splet okolnosti' u odrasloj dobi također djelovati istom snagom na naše unutarnje mehanizme i obrasce?

 

'Kasnija snažna iskustva u životu također se mogu ugravirati u te dublje dijelove mozga, ali opet će percepcija, doživljaj tih novih iskustava biti određeni ranijim iskustvima iz prve i druge godine. Naime poznato je da npr. od PTSP-a ne obole sve osobe koje su doživjele iste strahote te da će oboljeti upravo one koje su kao bebe loše prošle s mamom i cijeli život nose, kao napukle vaze, određenu ranjivost. 

 
Međutim dio mozga koji pohranjuje obrasce upravo je u najranijem periodu bio zadužen 'naučiti i zapamtiti' kakav je svijet i pripremiti se za taj svijet u kojem je dijete odrastalo. Problem je što se svijet promijenio, ali strategije iz tog davnog perioda i dalje vladaju nama i čine to da često neadekvatno funkcioniramo', smatra Kuljiš. Upitali smo ga što su to ljubavne mape i koji su koraci prema njihovom boljem sagledavanju i razumijevanju?
 
'Dakle najčešće spominjan u literaturi i možda najvažniji svakom čovjeku dio tzv. unutarnjih radnih modela upravo su obrasci funkcioniranja u ljubavnim odnosima jer nam oni, ako su loši, često učine pakao od života u nekim periodima ili nas vuku u usamljenost i bol ili emocionalnu hladnoću. Za te unutarnje radne modele uvriježio se termin ljubavne mape i kroz ovo predavanje svaka će osoba moći duboko sagledati gdje je sa svojim ljubavnim mapama, odnosno koji je njezin način funkcioniranja u odnosima. 
 
Tek kada osvijestimo te mehanizme možemo početi raditi na tome da ih mijenjamo jer onda više nisu nesvjesni. Taj rad zahtijeva vrijeme i sudjelovanje treće osobe, terapeuta, a idealno je ako se još uključi rad u grupi.
 
Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.