x

Zašto je važno nositi dijete?!

Nošenje djeteta ponekad postaje tema razgovora i nesuglasica unutar obiteljskog kruga. Svako od nas roditelja susreo se s izjavama ``Nemoj ga nositi, razmazit ćeš ga!`` ili ``Pusti ga neka plače, naučit ćeš ga na ruke``. No zašto je nošenje djeteta uistinu važno i korisno?

Trudnoća je razdoblje kada je dijete “nošeno” i neraskidivo je vezano uz majku. Po dolasku na svijet prestaje razdoblje života kada je bilo zaštićeno u toplom mediju, okruženo šumovima kao što su otkucaji srca majke, imalo kontinuiran dotok hrane i kisika. Biološki smo predodređeni na topli ljudski kontakt i kretanje, stoga se ne treba dvoumiti oko nošenja i držanja djeteta.

 

Adaptacija na vanjsku okolinu je stresan period jer se vanjsko okruženje bitno razlikuje od do toga trena jedino poznatog medija. Dijete instinktivno traži zaštitu i sigurnost. Javljanjem i podizanjem djeteta pruža mu se osjećaj sigurnosti i zaštite. Dijete prepoznaje elemente koji su ga okruživali devet mjeseci – glasove, otkucaje srca, toplinu i ispunjavaju se njegove osnovne životne potrebe. Potiče se njegov emocionalni, fizički i društveni razvoj.

 

Dobrobiti nošenja

Nošenje djeteta na rukama ili u mekanim platnenim nosiljkama ili maramama potiče obostranu povezanost i razvijanje bliskosti, skraćuje epizode plača, pomaže u olakšavanju kolika te doprinosi razvoju centra za ravnotežu.

 

Roditelji koji razviju bliskost s djetetom imaju intenzivniju komunikaciju te ranije, brže i bolje znaju prepoznati i reagirati na potrebe, prije nego ono zaplače ili je plač znatno kraći.

 

Nošeno dijete nalazi se u stanju tihe budnosti, mozak je aktivan i ono kroz primanje podražaja uči. Izloženo je izmjenama vizualnih, slušnih podražaja i gibanju tijela, dakle brojnim novim iskustvima koje ne bi imalo da se nalazi u ležećem položaju i gleda prema gore. Sva ta iskustva ga potiču da samo krene istraživati okolinu. Znanstveno je dokazano da djeca koja su nošena brže se osamostaljuju i postaju aktivni istraživači okoline i u tom momentu potreba za nošenjem se bitno smanjuje i kreće jedno novo razdoblje u razvoju.

 

Ukoliko obitelj podijeli brigu i zadatke oko djeteta, ne može doći do “pretjerivanja u nošenju” ako je takav izraz uopće korektan jer ljubavi, kontakta maženja i pažnje ne može nikada biti previše. Dijete će proširiti svoju zonu sigurnosti i reagirat će pozitivno na sve osobe koje se redovito bave s njim.

 

Marame i nosiljke

Najčešće nosimo dijete na rukama. Raznovrsne nosiljke oslobodit će vam ruke, leđa i ramena od opterećenja i donijeti vam slobodu za obavljanje različitih radnji.

Marame za nošenje smiju se koristiti od najmlađe dobi, a tradicionalno su prisutne u brojnim kulturama kao osnovno i često jedino pomagalo.

 

Najčešće se koriste klasične ili rastezljive koje čini 5,5 metara dijagonalno tkanog materijala.

Sling je kratka marama s dva aluminijska prstena koja se koristi od rođenja do težine 20 kg djeteta. Praktična je zbog brzine namještanja i podešavanja.

 

Upotrebljavaju se raznovrsne mekane nosiljke kao što su ergonomske nosiljke koje sadrže kopče, a koriste se od najranije dobi pa do tjelesne težine 20 kilograma. Poseban dodatak obavezno je potreban za novorođenče.

Mei tai je kombinacija kompaktne nosiljke i marame. Koristi se za dijete koje ima čvrste vratne mišiće i samostalno drži glavu.

 

Prednosti svih dosada nabrojanih nosiljka su da se mogu kombinirati različiti položaji nošenja npr. na prsima, boku, trbuhu te da su prilagodljive obliku tijela djeteta i majke.

 

Većina klokanica se ne bi smjela koristiti prije šest mjeseci jer postoji opasnost od opterećivanja kralježnice i leđnih mišića. Na tržištu postoji nekoliko modela koji imaju ojačanja za leđa i vrat tako da i najmlađa djeca mogu u njih, ali svakako se treba se pridržavati uputstava koja dolaze uz proizvod i provjeriti ocjenu njihove sigurnosti. Takve klokanice su dizajnirane za nošenje djece do 12 kg. Potrebno je dozirati vrijeme koje dijete provodi u klokanici.

 

Korištenje ruksaka u kojima se dijete nosi na leđima preporučuje se nakon navršenog devetog mjeseca života.

 

Družite se, krećite se i uživajte u svom djetetu jer vrlo brzo vrijeme nošenja prolazi i zamijenjuje ga istraživanje okoline i postepeno osamostaljivanje.

 

Izvor: roditelji.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.