x

Zašto neke žene imaju bradu?!

Muški polni hormoni (androgeni) prisutni su i kod žena, ali u znatno manjoj količini. Međutim, postoje stanja u kojima se količina androgena poveća, što uglavnom uzrokuje pojavu brade na licima žena. Povećan nivo androgena takođe može rezultovati gubitkom kose kod muškaraca, ali i kod žena. Pretjerana dlakavost kod žena se naziva hirzutizam, a najčešće pogađa područje iznad usnica, brade, prsnog koša, ramena, itd.

Najčešći uzroci dlakavosti kod žena su:

 

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) najčešći je uzrok hirzutizma. Rast dlaka po licu i tijelu žene obično se javlja zbog povećane proizvodnje androgena u jajnicima. Ovu pojavu najčešće karakterišu ciste na jajnicima, a drugi simptomi uključuju pretilost, nepravilni menstrualni ciklus, menstrualne bolove i bol u donjem dijelu stomaka, intoleranciju na glukozu, izraženiji PMS i neplodnost.

 

Takođe, neki lijekovi mogu povećati nivo androgena u krvi, posebno anabolički steroidi koje koriste sportisti i bodibilderi, hormonska kontracepcija, lijekovi za endometriozu i određene hormonske terapije.

 

Hormonske promjene u menopauzi i trudnoći mogu dovesti do hirzutizma.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.