x

Zašto treba svakodnevno konzumirati limun?!

Limun je definitivno jedna od namirnica koju treba početi svakodnevno unositi. Ne samo da poboljšava ukus velikom broju jela, već podstiče zdravlje cjelokupnog organizma. Flavonoidi iz limuna imaju antioksidacijsko djelovanje i mogu pomoći u prevenciji, ali i liječenju niza bolesti i stanja.

Prevencija bubrežnih kamenaca

Samo pola šoljice limunovog soka dnevno je dovoljno da se poveća nivo citrata u urinu. Istraživanja su pokazala da limun može pomoći u prevenciji formiranja kamena u bubregu, piše Lj&Z.

 

Ublažavanje bolova u grlu

Miješanje soka od limuna sa medom može ublažiti bolove u grlu i osjećaj iritacije grla.

 

Podsticanje mršavljenja

Sok od limuna definitivno može podstaći mršavljenje, a istraživanja pokazuju da može pomoći i u održavanju zdrave tjelesne težine. Sok od limuna sadrži pektin, vrstu rastvorljivih vlakana koja dokazano mogu pomoći u uklanjanju suvišnih kilograma.

 

Bolji početak dana

Dan nemojte započinjati kofeinom, već toplom vodom pomiješanom sa limunovim sokom kako biste stimulisali rad probavnog sistema i povećali unos vitamina C.

 

Ublažavanje iritacija kože

Trljanje kože limunom može pomoći u ublažavanju iritacija kože, naročito uboda insekata. Limun ima protivupalno djelovanje i ubrzaće oporavak kože.

 

Podsticanje rada digestivnog sistema

Stručnjaci preporučuju da svakodnevno pijete limunov sok sa sjemenkama lana kako biste podstakli rad probavnog sistema i ubrzali čišćenje od toksina.

 

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da limun ima antikancerogeno djelovanje jer sadrži spojeve koji štite ćelije od oštećenja koja mogu uzrokovati nastanak ćelija raka.

 

Povećanje unosa kalijuma

Banane nisu jedina namirnica koja je odličan izvor kalijuma. Limun pruža čak 80 mg ovog minerala koji omogućava svakoj tjelesnoj ćeliji normalan rad.

 

Regulacija tjelesne temperature

Kada imate visoku temperaturu svakako povećajte unos limuna jer su istraživanja pokazala da limun može ubrzati snižavanje tjelesne temperature.

 

Regulacija pH ravnoteže

Iako je limun kiselog ukusa, ima alkalno djelovanje i može regulisati pH ravnotežu u tijelu. To je ključno za pravilan rad organizma.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.