x

Završena Europska Noć istraživača u BiH!

Još jedna Noć istraživača je iza nas!  Jučer je u četiri grada BiH održana Noć istraživača, najveća europska naučno-istraživačka zabava u Europi! Građani u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Bijeljini imali su priliku uživati u neobičnim sadržajima, zabavnog, ali i edukativnog sadržaja.

Završen je ludi naučno istraživački provod, u kojem su građani četiri grada BiH mogli popiti kafu sa naučnicama, učestvovati u eksperimentima, slušati predavanja, gledati naučne filmove, predstave i izložbe, saznati nešto više o naučno istraživačkim projektima koje provode organizacije i firme predstavljene na sajmu nauke, te takmičiti se u kvizovima i osvajati vrijedne nagrade, i uopšte saznati mnoštvo zanimljivosti.

 

Na sajmu nauke i inovacija u sva četiri grada učestvovalo je oko 70 institucija, organizacija i firmi, dok je u takmičenju za najbolji naučni projekat učestvovalo oko 40 srednjih škola.

 

Imena svih pobjednika takmičarskih kategorija biće objavljene na web stranici manifestaije www.nocistrazivaca.ba

 

Noć istraživača je prilika da oni koji se bave naučno-istraživačkim radom predstave svoj rad i projekte kojima se bave, dok je za građane to prilika da se susretnu sa naučnicima i upoznaju sa njihovim radom, te doznaju da i naučnici u BiH postižu značajne rezultate. Kako njihov rad nije uobičajeno vidljiv javnosti, u Noći istraživača imamo priliku doznati čime se to oni zapravo bave.

 

Građani u BiH su i ove godine iskazali veliki interes za ovu manifestaciju, te su i ovaj put, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama posjetili naše naučnike i učestvovali u različitim sadržajima.

 

Organizatori se nadaju da su i ove godine pružili priliku građanima da se bolje upoznaju sa naučnicima, istraživačkim radom i projektima koje oni provode, te da su se večeras među posjetiteljima našli i neki novi budući naučnici. 

 

Europsku Noć istraživača podržava Europska unija, preko svog okvirnog programa Horizon 2020. To je novi financijski instrument, u okviru kojeg je Europska Unija namijenila oko 80 milijardi € za unaprijeđenje nauke i istraživanja u sljedećih sedam godina. I naučnici i naučno-istraživakče institucije, organizacije i firme iz BiH imaju mogućnost koristiti prednosti ovog programa, jer se naša zemlja pridružila ovom programu od 1.jula ove godine.

 

Upravo je Europska noć istraživača projekat preko kojeg je BiH povukla prva sredstva iz ovog fonda, a za nadati se da će mnogi projekti koji su na čekanju biti uskoro u funkciji.

 

Pokrovitelji Europske Noći istraživača u BiH 2014 su bili Ministarstvo civilnih poslova BiH i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te općin Novo Sarajevo,Grad Banja Luka i Grada Bijeljina.

 

Noć istraživača se organizira od 2005. godine, svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, poticanja mladih da odaberu karijeru istraživača, te podizanja svijesti šire javnosti o uticaju raznih istraživanja i nauke na naš svakodnevni život. 

 
ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.