x

Zbog greške na Guglovoj mapi turisti preplavili seosku farmu!

Zaseok u norveškoj nedođiji preplavilo je stotine turista zahvaljujući greški na ``Gugl mapi``, prenosi Sputnjik.

Umjesto da obiđu jednu od najvažnijih znamenitosti u toj nordijskoj zemlji, turisti su zabasali na malu seosku farmu.

 

Preikstolen ili Propovjednička stijena je jedna od najpoznatijih norveških atrakcija i magnet za turiste. Smještena na visini od 604 metra iznad Lisfjorda, Propovedničku stijenu smatraju jednim od najživopisnijih vidikovaca na svetu, između ostalih i Si-En-En i „Lonli planet“.

 

Međutim, uznemirujuća greška „Gugl mape“ poslala je stotine turista na krivudavu obilaznicu u malo seoce Fosmork, sa druge strane fjorda. Iako je živopisna stijena vidljiva i iz sela, ona se nalazi na 30 kilometara od puta koji vodi do vidikovca idealnog za selfije.

 

``Poslali smo stotine turista nazad uz poruku da su na pogrešnoj strani fjorda. Tokom letnje sezone, deset do 15 vozila dnevno zabasa u selo“, rekla je stanovnica sela Hlega Fosmork norveškom dnevniku „Stavanger aftenbald“.

 

Fosmorkova koja radi na maloj farmi u Fosmarku kaže da turistički kombiji zakrče selo tokom ljetnjih dana uprkos činjenici da novine put opisuju kao ``očajno loš“. Njen komšija Gunar Bo kaže da nailazi na dosta zbunjenih turista.

 

``Kad smo u vikendici, dvoje, troje, četvoro, petoro ili šestoro turista nam upada na imanje. Svakog dana. Kažu da su krenuli prema Propovedničkoj stijeni i da im ništa nije jasno. ’Gugl mapa‘ ih šalje preko Lisfjord mosta pravo u Fosmork. Put do ovdje je prilično uzak i turisti postaju nervozni kad im kažemo da se okrenu i voze nazad. Pozajmljujemo im dvogled da vide turiste koji su se već ispeli na Preikstolen. Jedva se sporazumevamo sa Kinezima i Japancima, a jedan Amerikanac je želio da kupi vikendicu. Rekao je da je mjesto nevjerovatno“, kaže Bo.

 

Roj Jarle Johansen iz Javne službe za puteve rekao je da će istražiti slučaj.

 

``Vjerujem da bi trebalo da postavimo neke oznake koje će ljudima pokazati put ka atrakciji, ali to ne znači da ćemo riješiti problem. Ljudi, ipak više vjeruju ’Guglu‘“, rekao je on norveškom dnevniku „Verdens gang“.

 

``Gugl“ navodi da uzima u obzir povratne informacije korisnika radi poboljšanja svog servisa.

 

``Konstantno radimo na poboljšanju ’Gugl mape‘ i ohrabrujemo korisnike da prijavljuju probleme na koje naiđu, tako da smo sigurni da ćemo što prije riješiti problem“, izjavio je Hele Skjervold iz norveškog „Gugla“.

 

Propovednička stijena nalazi se u opštini Forsand u okrugu Rogaland u Norveškoj. Na vrhu litice nalazi se zaravan od oko 25 kvadratnih metara. U posljednjih nekoliko godina, stotine hiljada turista i padobranaca su posjetili greben što ga čini jednom od najposjećenijih atrakcija Norveške. U ovom trenutku do litice se stiže preko četiri kilometra duge pješačke staze zbog čega lokalne vlasti razmišljaju da poboljšaju pristup vidikovcu.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.