x

Zbog nedostatka novca BiH se ni naredne godine neće takmičiti na Eurosongu!

Javni RTV servis BHRT potvrdio je za najveću neslužbenu evrovizijsku stranicu ESCToday da Bosna i Hercegovina neće učestvovati na Eurosongu 2018. godine, a razlog je prvenstveno finansijske prirode. Zbog teške situacije u kojoj se javni servisi nalaze i sankcija Evropske radiodifuzne unije (EBU) naša država neće moći kupovati ni sportske programe.

``Više od dvije godine upozoravamo na izuzetno tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazimo i nemogućnost normalnog rada i funkcioniranja. U ovoj godini došli smo u situaciju da ne možemo obavljati svoje funkcije, a neke programe smo u potpunosti skinuli s programske šeme. Neke programe ne možemo ni nabaviti jer nismo u mogućnosti isplatiti dugove Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) za usluge i prava koje smo od njih uzeli``, rekla je šefica delegacije bh. Eurusonga Lejla A. Babović.

 

Zbog sankcija EBU-a BiH ne može učestvovati na Eurosongu, kupovati sportske programe ni koristiti usluge Evropske radiodifuzne unije koje su BHRT-u, ističe Babović, od životne važnosti.

 

``Ukoliko ovaj sistem naplate uskoro ne zaživi puno stvari koje su građani navikli gledati na javnom servisu neće biti, jer sredstava nema. Sve na svjetskom tržištu poskupljuje, a kod nas je RTV taksa na nivou 1999. godine``, rekla je.

 

Za odlazak minimalnog broja učesnika na Eurosong potrebno je 500.000 KM, a to je u ovom trenutku BHRT-u nezamislivo.

 

``Prije dvije godine, kada su nas na Eurosongu predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala, imali smo velike muke pri nabavci sredstava putem sponzora i kompenzacija, iako smo tada išli bez ikakvog promotivnog materijala i promocije pjesme. A ne promovirati ništa i samo se pojaviti na sceni tri minute je potpuno suludo``, rekla je Babović.

 

Na Eurosongu 2018. godine koji će biti održan 8., 10. i 12. maja, u Lisabonu se, osim Bosne i Hercegovine, neće takmičiti ni Andora, Luksemburg, Slovačka, Turska i Monako.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.