x

Zbog ovoga biste dnevno trebali popiti barem dvije šoljice kafe!

Rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 možete znatno smanjiti pijete li dvije ili više šoljica kafe dnevno, pokazalo je istraživanje Harvardske škole javnog zdravlja.

Znanstveni tim proučio je zdravstvene i prehrambene podatke više od 100 tisuća ljudi, prikupljane tijeko 20 godina, u potrazi za vezom između stope dijabetesa i konzumiranja kave ili čaja. Otkrili su da su osobe koje su smanjile dnevni unos kave za 2.3 dl ili više imale povećanje rizika od 17 posto od razvoja dijabetesa tipa 2, od onih koji nisu mijenjali tu naviku. S druge strane, uvođenjem dodatne šoljice kafe - ili više - na dan smanjio se rizik za 11 posto. Nadalje, osobe koje su već imale naviku ispijanja puno kave - 7 dl ili više na dan - i one koje nisu smanjivale taj iznos, imale su 37 posto manji rizik od onih koji su pili 2.3 dl ili manje. 

 

Znanstvenici kažu da na temelju njihovih podataka nisu mogli utvrdili imali li ispijanje više čaja ili kave bez kofeina sličan učinak, iako su prethodna istraživanja pokazala da imaju. 

 

Sve više istraživanja povezuje kavu s poboljšanjem zdravstvenog stanja. Ranije ove godine, dr.sc. Shilpa Bhupathiraju, koautorica spomenute studije i njezine kolege objavili su izvještaj koji povezuje visoku konzumaciju kave i značajan pad stope kardiovaskularnih bolesti. 

 

Koliki je idealan unos kave? Bhupathiraju savjetuje 3 do 5 šoljica (7 do 11 dl) na dan. Samo pazite da kavu pijete u jutarnjim satima kako biste izbjegli probleme sa spavanjem, upozorava. 

 

Izvor: magazin.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.