x

Zbog tehnologije nam pada koncentracija!

Nedvojbeno je da živimo u dobu velikih dostignuća gdje upravo tehnologija preuzima naše živote pretvarajući nas na neki način u svoje robove.

Nedavna istraživanja pokazuju kako dvije trećine korisnika mobilnih uređaja provjerava uređaje čak i onda kad oni ne zvone, a prosječni korisnik svoj uređaj pregledava svakih šest i pol minuta, prenosi Huffington post.

`To je kao da imate čašu vode koju konstantno punite vodom, a ona se konstantno preljeva. Tako informacije koje primamo stalno zamjenjujemo novima i gubimo osjećaj za učenje novih stvari zbog prevelike količine informacija` rekao je Tony Schwartz, direktor firme `The Energy Project` koja se bavi promjenom životnih navika i načina razmišljanja.

Konstantno oslanjanje na tehnologiju, pokazalo je istraživanje, može imati negativne učinke na produktivnost i može podsticati umor i loše raspoloženje.

`Tehnologija podstiče zavisnost, pogotovo ako je stalno koristimo. Nužno je smanjiti korištenje tehnologije ako počnemo uviđati da sve više zavisimo o njoj` naglasio je Schwartz.

Kako bi smanjili uticaj tehnologije, Schwartz je naglasio da je nužno imati pauze tokom rada zbog bolje učinkovitosti. Relaksacija ima pozitivan učinak na produktivnost, a time i na kvalitet rada. Tako se dolazi i do boljih rezultata u poslu.

Schwartz je ukazao na činjenicu da mnoga istraživanja upućuju na to da je odmor nužan za smanjenja stresa i poboljšanje koncentracije.

Izvor: dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.