x

Želite biti faca pred ekipom i majstor od roštilja? Ništa lakše!

Ekspert za roštilj Steven Raichlen otkrio je svoje najbolje trikove i tehnike kako bi vam pomogao da pečete na otvorenom baš kao što to rade pravi profesionalci.

Odjeća


Možda niste obraćali pažnju, ali je ipak sastavni dio cjelokupnog postupka. Izbjegavajte lepršave košulje od laganih materijala i široke duge rukave. Imate li dugu kosu, svežite je. Tijekom pečenja koristite rukavice otporne na toplinu. 

Vatra


Roštilj postavite na stabilnu, nezapaljivu površini dalje od drveća, grmlja ili živice. Neka vam staklenka s grubom soli bude nadohvat ruke u slučaju da se vatra previše rasplamsa. Sklonite lako zapaljive predmete. 

Budite spremni


Pripremite sve što vam treba – meso, povrće, marinadu, pribor za pečenje - prije nego što se bacite na posao. Jednom kada počnete, ne ostavljajte roštilj bez nadzora. Pazite na djecu i kućne ljubimce. 

Zagrijte roštilj


Idealnu toplinu najbolje ćete izmjeriti rukom. Stavite ruku 10-ak centimetara iznad rešetki. Kada osjetite toplinu na ruci, a da pri tom ne čekate da vas opeče, vatra je spremna. 

Podmažite rešetku


Kako biste spriječili hranu da se zalijepi, rešetku premažite uljem kada se zagrije, ali prije nego na nju stavite hranu. Zgužvajte papirnati ubrus da izgleda poput loptice. Primite ga hvataljkom za pečenje, umočite u posudu s uljem, a potom brzim potezima prijeđite preko rešetke roštilja. 

Ne koristite više puta istu marinadu


Nemojte koristiti marinadu za premazivanje pečenja ukoliko ste u njoj prethodno pacali sirovu piletinu ili svinjetinu. 

Ne bodite meso vilicom


Koristite hvataljku za pečenje da biste okrenuli meso jer ako ga bodete iscurit će sokovi. Kako bi odrezak, kotlet ili pileća prsa bila što sočnija, pustiti meso da `odsjedi` 10-ak minuta nakon što ste ga skinuli s vatre, a prije nego ga poslužite. 

Očistite kada završite


Rešetku čistite dok je još vruća kako biste uklonili zagorene komadiće hrane koji su se u njoj zaglavili. Dno roštilja pospite mljevenom crvenom paprikom jer će to kukce i štetočine držati podalje od vaše radne jedinice dok je ne koristite.

 

Izvor: magazin.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.