x

Želite rižu s manje kalorija? Skuhajte ga na ovaj način!

Ovim trikom ćete prepoloviti broj kalorija kuvanog pirinča.

Volite pirinač, ali se ustručavate zbog broja kalorija koje sadrži? Ne sekirajte se, naučnici su otkrili način kako da skuvani pirinač ima manje kalorija. 

 

Jednostavno pirinač skuvajte na kokosovom ulju i ostavite da se hladi u frižideru 12 sati. Iako se podgrijavanje pirinča ne preporučuje, možete ga zagrijete tako da bude vreo kako biste izbjegli trovanje hranom. Takođe, pirinač prije podgrevanja ne bi trebalo da bude u frižideru duže od 24 sata. 

 

Naučnici iz Šri Lanke su istraživanjem došli do podataka da se u pirinču pripremljenom na ovaj način nalazi čak 10 puta više otpornog skroba, odnosno skroba koje se sporije vari, pa se time ne pretvara u masnoću. 

 

Stručnjaci su do voih podataka došli pripremom pirinča na sljedeći način - dodali su kašičicu kokosovog ulja kipućoj vodi, stavili oko 100 grama pirinča i kuvali ga na tihoj vatri 40 minuta. Nakon toga su skuvano jelo čuvali u frižideru 12 sati. 

 

Cilj ovog istraživanja bio je pronalazak načina da se zaustavi rast broja gojaznih u svijetu, a naročito u zemljama u razvoju gdje se pirinač nalazi u osnovi većine jela.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.b

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.