x

Željo predstavio Petrovića: Neću žaliti nikoga za cilj, a to je završnica evropskih takmičenja!

Željezničar je predstavio novog trenera Slavka Petrovića koji je zauzeo mjesto Miloša Kostića.

Željezničar je nakon tri vezana poraza u ligi i samo jedne pobjede u šest odigranih kola Premijer lige odlučio raskinuti saradnju sa slovenskim trenerom Milošom Kostićem.

 

``Vidi se da je interesovanje veliko. Nadam se da ćemo nastaviti u ovakvom ritmu``, počeo je Petrović svoje izlaganje, a onda je poručio da mu novinari postave pitanja.

 

Na pitanje kako će se nositi sa pritiskom kazao je da to nikome ne smije stvarati problem.

 

``Pozitivan pritisak nikome ne smije smetati``

 

``Pozitivan pritisak nikada nikome ne smije praviti problem. Ako čovjek krene sa ambicijom, treba da je ostvari. Došao sam u klub iz više razloga. Ovo je klub koji je primjer za sve klubove bivše Jugoslavije. Jer, vidi se ogroman pomak u odnosu na zadnji put kada sam bio ovdje. Sve je neprepoznatljivo. Drugi motiv je taj što je ovo posrnuli gigant. Mislim da sam spreman za ovakvu situaciju. Upoznat sam sa svim čime klub raspolaže i ne trebam pojačanja. Imamo sve da se vratimo. Koji su razlozi zašto igrači nisu nastupali na vrhunskom nivou otkrit ćemo. Poslije današnjeg treninga idemo u karantin i pričat ću sa igračima``, kazao je Petrović.

 

Novi trener Plavih je kazao da nikoga neće žaliti u namjeri da ispuni cilj, a dugoročan cilj mu je evropska scena.

 

``Eliminisat ću trule jabuke``

 

``Mislim da je igračima jasno ko dolazi. Nikoga neću žaliti, mene interesuje samo jedan cilj, a to je da izvučem Željezničar iz ove situacije. To je kratkoročan cilj. Moj dugoročan cilj je kako napraviti tim koji nastupa u završnici Lige prvaka ili Evropske lige. Nadam se da neću naći puno trulih jabuka, jer takve ću eliminsati ako ruše atmosferu. Želim mir. Poslije tri vezana poraza, od čega dva kući, ekipa je u krizi. Ovo je za 30-40% ekipa bolja od moje prethodne i nemoguće je da bude na devetoj poziciji. Ima jako puno posla. Ja sam radnik. Gladan sam uspjeha i siguran sam da ću ovdje napraviti uspjeh``, rekao je Petrović.

 

Kako bi objasnio svoje ubjeđenje da može vratiti klub na pravi kolosijek, kao primjer je naveo Rabotnički.

 

``Ako bih otišao u Rabotnički iz Skopja i obećao titulu, to bi bila glupost jer ne znam ekipu ni ligu. Ja mogu da obećam stvari koje su realne, posebno u ovoj situaciji. Ko je uvukao kola u blato, mora da ih izvuče. Igrači su sada na potezu, jer jedan trener je platio glavom. Mogao sam ostati u Radniku i biti miran, jer znam koliko je ovo vruća stolica. Ja sam se uhvatio s ovim u koštac jer znam da ću ostaviti traga i napraviti uspjeh. Sve što se dogodi bit će analizirano i tražit će se izlazak u bolju situaciju``, poručuje Petrović.

 

Novi trener se ipak osvrnuo i na rad Kostića pojašnjavajući gdje je bila jedna od grešaka.

 

``Svaki trener ima jedan sistem koji voli. Ali, voljeti jedan sistem i ugurati ga u ekipu koju ne poznaješ nije uredu. Sistem 4-4-2 koji se koristio je doprinio ovom rezultatu. Sistem sa dva špica koji vole igrati u 16 metara nije rješenje. Odbrana se nije prključivala. Željezničar je imao rupu od 30-40 metara. Miroslav Stevanović se stavljao na lijevu stranu i time se štetio igrač. Igrač koji je školovan da igra određenu poziciju, treba da je igra. Ja ću promijeniti sistem. Poznajem ove igrače u dušu, možda bolje nego neki ljudi ovdje. Željezničar je protiv Zrinjskog dobro otvorio meč, a kasnije nije bilo fudbala. Tužno je da ovaj klub u tri meča nije postigao gol. Od ekipe ne da ću tražiti maksimum, nego izgaranje. Doći ovdje, potpisati ugovor, jer je odlična plata i šetati se gradom, to nije završetak karijere``, oštar je Petrović.

 

O poziciji lijevog krila.

 

``Za kraću budućnost tu ima rješenje. Željezničar ima jednog igrača iz Hrvatske na toj strani i on ako dođe na 50% nivoa na kojem je bio, to će biti rješenje.``

 

O pomoćnicima i stručnom štabu.

 

``Meni je ovo 12. klub. Nikada nigdje nikoga nisam vodio. Prihvatao sam pomoćnike i davao im šanse. Svako je imao svoj zadatak i dok ga obavlja, tu nema nikakvih problema. Imam želju dovesti jednog pomoćnika i to ćemo dogovarati.``

 

``Ne očekujte odmah ljepotu, držimo se jednog konopca``

 

U Zenici protiv Čelika u 7. kolu ide na pobjedu, ali ne najavljuje odmah lijepu igru.

 

``Već sam sa Čelikom igrao u Bijeljini i jako dobro znam tu ekipu. Što se tiče tradicije, Željezničar šest godina nije dobio u Zenici. Tradicija je tu da se ruši i ona me ne zanima. Idemo na tri boda, a kako ćemo osvojiti te bodove ne zanima me. Niko iz krize ne izlazi uz lepršavost, nego uz borbu. Ako igrači to pokažu, vraćamo se sa tri boda``, rekao je Petrović.

 

Aldin Ćenan, glavni skaut Plavih, zahvalio se trenirima koji su bili kandidati, ali je on sa svojim saradnicima odlučio da je Petrović ``najzrelija i najsposobnija osoba da digne Želju i igrače``. Ćenan se zahvalio Petroviću na laganoj komunikaciji i na lakom pronalasku rješenja te je poručio da klub stoji uz Petrovića. Jasno se moglo vidjeti i na riječima Ćenana da će i Petroviću uglavnom suditi rezultati.

 

Na kraju Petrović je želio još nešto dodati.

 

``Znam ja puno internih stvari u i oko kluba. Onog momenta kada mi ne možemo postati familija, a znate i sami, familija može biti uža i unutar nje ne moraju se svi voljeti, ali se moraju poštovati. Dakle, onog trenutka kada krenu trzavice, tada nastaje prekid. Zamolio bih sve da vučemo konopac u istom smjeru``, zaključio je Petrović.

 

Slavko Petrović na Grabavicu dolazi nakon što je trenirao Radnik iz Bijeljine gdje je stigao u septembru 2014. godine. U prvoj sezoni izborio je opstanak u ligi, dok je u drugoj sezoni osvojio Kup Bosne i Hercegovine čime je izborio nastup u evropskim takmičenjima. Pod njegovim vodstvom Radnik je napravio ogroman napredak u igri te proizveo nekoliko odličnih igrača koji su napravili transfere u Željezničar (Milivoje Lazić, Adnan Šećerović), Sarajevo (Dušan Hodžić), Zrinjski (Slobodan Jakovljević, Momčilo Mrkaić) te holandski Groningen (Samir Memišević).

 

Izvor: klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.