x

Zemlja se kreće prema katastrofalnom završetku !

U magazinu Nature je grupa uglednih naučnika predvođena profesorom integrativne biologije na Berkeleyu, Anthony Barnosky, objavila je izvještaj koji bi nam svima trebao utjerati strah u kosti.

Naučnici tvrde kako se Zemlja velikom brzinom kreće prema katastrofalnom završetku, a ako nešto ozbiljno ne promijenimo, do kraja ovog vijeka mogla bi postati neprepoznatljiva.

- Postoji velika vjerovatnoća da će do kraja vijeka Zemlja postati sasvim drugačije mjesto. Na promjene koje moramo provesti trebamo gledati kao na razdoblje brzih prilagodbi. Dok budemo prolazili kroz njih, morat ćemo preživjeti ratove, glad te politička i privredna previranja - kazao je Anthony Barnosky.

Profesor i njegovih 17 kolega analizirali su istraživanja o klimatskim promjenama, ekologiji i Zemljinim kritičnim tačkama. Oni smatraju kako postoji najmanje sedam tačaka koje čovječanstvo ne bi smjelo prijeći kako se ne bi napravila nepovratna šteta na okoliš.

Međutim, čovječanstvo se tolikom brzinom razvije da je gotovo nemoguće procijeniti stvarni pritisak na prirodu te posljedice koje ćemo osjećati tek narednih decenija.

Ali, na temelju prethodnih tranzicija, naučnici smatraju kako će doći do izumiranja vrsta te do promjena preživjelih vrsta. Preciznije, ljudi će sami sebi svezati omču oko vrata prekomjerno iscrpljujući prirodne resurse.

Izvor: Dnevni avaz/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.