Zemlja u kojoj se turisti najčešće truju hranom!
Ljeto je konačno tu, a s njim i dugo očekivana sezona odmora i putovanja.
Ali, kako nam odmor ne bi presjeo, treba proučiti rezultate najnovijeg istraživanja o kvalitetu hrane koja se širom svijeta jede na ulici.
Ono je pokazalo da se turisti najčešće otruju hranom u Španiji, a slijede Turska i Egipat. Anketu je među dvije hiljade turista sprovela britanska firma ``Slater and Gordon``, a za Španiju je čak 30 odsto ispitanika izjavilo da je imalo zdravstvenih problema zbog hrane pojedene tokom putovanja.
Nakon ove tri zemlje slijede Grčka, Francuska, SAD, Indija, Maroko i Tajland.
Ljekari pak preporučuju da se na putovanjima uvijek pažnja obrati na čistoću restorana i da se izbejgavaju ulični specijaliteti ma koliko sjajno izgledali i privlačno mirisali, jer jaki začini često prikrivaju ukus i miris pokvarenog mesa.
Ljeti su ipak najopasnije školjke i morski plodovi (lako kvarljivi), ali i sladoledi i druge poslastice koje u sebi sadrže jaja, posebno ako nisu pravilno skladišteni u rashladnim uređajima.
Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.