x

Žena bila trudna 46 godina: Doktori koji su je porodili nikada neće zaboraviti šta su iz nje izvadili!

Beba je u tijelu žene iz Maroka bila punih 46 godina.  Samo igrom slučaja, žena je uspjela da preživi gotovo pet decenija sa ``kamenim djetetom`` u utrobi. Slučaj žene iz Maroka, Zahre Abutalib svakako je jedan od najnevjerovatnijih u historiji medicine. Daleke 1955. godine, Zahra je osjetila bolove i počela je da se porađa u malom selu nadomak Kazablanke. Porođaj je trajao 48 sati, ali se beba nije rodila.

Ona je potom prebačena u bolnicu gdje je trebalo da se konačno porodii gdje bi bila pod nadzorom stručnjaka. Međutim, kada je vidjela kako je jedna mlada djevojka u mukama umrla tokom operacije, Zahra je u panici pobjegla iz bolnice.

 

Iako je trpjela jezive bolove danima, Zehra se nije vraćala u bolnicu. Ipak, jednog dana bolovi su naprasno prestali i Zehra je, vjerujući u marokanski mit “uspavane bebe”, koji znači da beba spava u utrobi majke kako bi zaštitila njenu čast, jednostavno zaboravila na trudnoću.

 

Decenije su prošle i beba se nije rodila. Zahra je u međuvremenu usvojila troje djece i postala baka. Kada je napunila 75 godina, jaki bolovi su se vratili, ali ljekari nisu imali adekvatno objašnjenje. Doktor Taibi Kvazani vjerovao je da je Zahrin stomak bio natečen uslijed tumora na jajnicima i poslao ju je na snimanje.

 

Ljekari su bili šokirani kada su dobili rezultate. Unutar Zahrinog stomaka nalazio se plod djeteta koji se skamenio?!

 

Mrtva beba, koja je bila u Zahrinom organizmu 46 godina, uspješno je operacijom odstranjena. Njen bijeg iz bolnice prije 46 godina joj je vjerovatno spasao život. Da je tada operisana, kada nisu postojali savremeni aparati za skeniranje, doktori bi sigurno presjekli pupčanu vrpcu jer ne bi znali kako je dijete pozicionirano i izazvali bi unutrašnje krvarenje koje bi se kobno završilo po majku i dijete.

 

U historiji medicine zabilježeno je oko 300 sličnih slučajeva, ali Zahrino “kameno dijete” provelo je najviše vremena u stomaku.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.