x

Zenica: Godišnjica tragedije u jami Raspotočje!

U krugu pogona jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, danas je obilježena godišnjica stradanja pet rudara, koji su stradali nakon nesreće izazvane gorskim udarom.

Na današnji dan prije godinu dana, bh. javnost zanijemila je nakon tragične vijesti da su u jami Raspotočje poginuli Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac.

 

Porodice, prijatelji, kolege i predstavnici Uprave RMU Zenica prisjetili su se danas peterice komorata.

 

- Ovaj trenutak me jako pogodio kao i prije godinu dana kada se nesreća dogodila. Želim uputiti poruku vlastima i vadajućem društvu da više pažnje obrate na rudare i njihove porodice. U ovih godinu dana samo su prvih nekoliko dana nakon nesreće pažnja i senzibilitet javnosti bili usmjereni prema rudarima. Interes je iščezao vrlo brzo nakon toga - kazao je Esad Čivić, generalni direktor RMU Raspotočje.

 

On je naglasio da su najveće gubitke u ovoj nesreći pretrpjele porodice stradalih rudara i da im se to ne može nadoknaditi.

 

- Veliki gubitak pretrpio je i kolektiv rudnika. U protekloj godini dali smo sve od sebe da budemo na usluzi porodicama stradalih da taj gubitak lakše prebrode. Želim poručiti svima koji su zaduženi za položaj rudara da ih dotakne ovaj dan i da se prema rudarima odnose onako kako oni zaslužuju. - dodao je Čivić.

 

Porodice stradalih rudara u suzama i velikoj tuzi sjetili su se još jednom svojih najmilijih.

 

Mirzeta Bradarac, supruga stradalog Hajrudina Bradarca kazala je da sjećanja već godinu dana ne blijede i da su bol i praznina sve prisutniji. Bradarac je u rudniku radio samo tri dana.

 

Podsjetimo, 4. septembra prošle godine, u jami su nakon gorskog udara ostala zarobljena 34 komorata. Akcija spašavanja trajala je 20-ak sati. Nažalost, pet rudara nije uspjelo preživjeti.

 

tekst : faktor

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.