x

Zimske radosti u netaknutoj prirodi!

Dok je Evropa poznata po brojnim skijalištima, postoje i ona, koja nude izuzetan odmor i uživanje u zimskim radostima, ali koja nisu toliko popularizovana. Za neka od njih, ne znaju čak ni zagriženi skijaši iako neka od njih nude daleko više od ``izvikanih`` destinacija.

FRANCUSKA

LE GRAN BORNAN: Jedno je od najljepših francuskih odmarališta, malo šarmantno selo, gdje su krave i dalje brojnije od ljudi. Ovo je ujedno i dom poznatog reblochon sira. Ono što je manje poznato jeste da ovo mjesto ima oko 60 kilometara skijaških staza, a u blizini je i planinski masiv De Aravi, koji se prostire iz susjednog La Klusaza.

Poznato po: svim potrebnim skijaškim standardima, dobroj hrani, spektakularnim pogledima.

SAMOEN: Ovo francusko selo nalazi se u području Velikog masiva. Povezano je sa popularnim odmaralištem Flen. Ima više od 100 kilometara kvalitetnih staza. Ono što je zanimljivo za ovo selo jeste da predstavlja oličenje prave francuske zajednice gdje su seljani nesvjesni turističkog potencijala njihovog mjesta. U ovom kraju se nalaze fenomenalni restorani, sa izuzetno niskim cijenama. Ovom predjelu je najbliži ženevski aerodrom. Jedina mana je što se ne možete stazama vratiti u selo, već to morate učiniti ski-liftom. 

Poznato po: izuzetnim stazama za početnike, mjestima za neobavezno druženje, te istinskom francuskom ruralnom životu.

ITALIJA

MODESIMO: Predivno italijansko skijaško selo Modesimo netaknuta priroda čini još ljepšim. Selo se nalazi u blizini jezera Komo, nedaleko od švajcarske granice, a udaljeno je oko dva sata od milanskog aerodroma. Staze se nalaze na visini od 3.000 metara i prilično su zahtjevne, tako da predstavljaju izazov i za iskusne skijaše. Cijene smještaja su prilično niže u odnosu na mondenska italijanska skijališta.

Poznato po: niskim cijenama, dobrim stazama i dobroj hrani.

ORTISEI: Poznat i kao Sent Ulrih atraktivan je gradić u italijanskoj Val Gardeni, u samom srcu Dolomita. I dok većina turista ide u obližnje Selva skijalište, Ortisei nudi daleko više. Ovdje možete uživati u izuzetnim stazama, ali i diviti se pogledu na predivne Alpe di Siusi.

Poznato po: idealnim stazama za hodanje, ali i smještaju namijenjenom porodicama sa djecom.

ŠVAJCARSKA

GRIMENC: Nalazi se u neposrednoj blizini poznate doline Rone. Ima više od 100 kilometara skijaških staza, sa predivnim pogledom. Ono što karakteristično za ovo mjesto jeste da ima starinske zamkove baš poput Cermata, koji je daleko poznatije skijalište od Grimenca.

Poznato po: obilju snijega i rustikalnom šarmu.

LENCERHEJDE: Prijatno porodično odmaralište nalazi se samo dva sata vožnje od Ciriha i malo ko zna za njega van Švajcarske. Ima 135 kilometara skijaških staza i nekoliko desetina liftova, što ga čini mjestom za možda i najboljim uslovima za skijaše u ovom dijelu. Iako je relativno nepoznato, ovdje su zimovali ledi Margaret Tačer i ser Konan Dojl.

Poznato po: izuzetnim uslovima za porodično zimovanje, te dobrim stazama za početnike.

AUSTRIJA

FLAHAU: Nalazi se u blizini Salcburga i jedno je od mjesta gdje važi Ski Amade sezonska karta. Flahau je izuzetno prijatno mjesto, gdje možete doživjeti atmosferu pravog austrijskog sela, a pritom uživati u zimskim radostima.

Poznato po: izuzetnim stazama za skijanje, ali i pješačenje, idiličnoj atmosferi austrijskog sela.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.