x

Zimske supe i čorbe!

Probajte čorbu sa pilećim mesom, krem od šampinjona, čorbu od kukuruza i šargarepe...

SA PILEĆIM MESOM 

 

Za 6-8 osoba potrebno je: 2 komada pilećih prsa bez kožice ili 4 karabataka, iseckan bijeli dio praziluka, seckana stabljika celera, 2 iseckane šargarepe, 2-3 kašike brašna, 2 kašičice seckanog bijelog luka, grančica timijana, 4 krompira iseckana na kocke, 800 ml pileće supe, 250 g krem pavlake, 3 kašike putera, so i biber.

 

U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i izdinstajte praziluk, šargarepu i celer 3-5 minuta. Potom pospite brašnom, promešajte, pa dodajte pileće meso, bijeli luk i timijan, posolite i pobiberite i kratko propržite. Dodajte krompir, prelijte supom, poklopite i kuvajte na umjerenoj temperaturi nekoliko sati, dok se meso ne raskuva. Na kraju umiješajte krem pavlaku i kuvajte još 15-20 minuta. Poslužite uz hljebu posut rendanim kačkavaljem, zapečen u rerni.

 

KREM OD ŠAMPINjONA 

 

Za 4-6 osoba potrebno je: 400 g seckanih šampinjona, 180 ml bijelog vina, 2 iseckane glavice crnog luka, 1,5 dl pileće supe, 200 ml krem pavlake za kuvanje, 60 g putera, 1 kašičica seckanog bijelog luka, 3-4 kašike brašna, 3 kašike seckanog peršuna, so i biber.

 

U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i izdinstajte šampinjone 3-5 minuta. Odvojite četvrtinu dinstanih pečuraka u tanjir, a ostatak prelijte bijelim vinom i kuvajte dok tečnost ne ispari. Zatim umiješajte seckani crni luk, pileću supu, bijeli luk i brašno, dobro izmešajte i kuvajte oko 15 minuta na umjerenoj temperaturi. Dodajte krem pavlaku, posolite i pobiberite, sačekajte da provri i potom sklonite sa ringle. Pečurke koje ste prethodno odvojili zagrejte u mikrotalasnoj rerni i dodajte u porcije. Pospite peršunom i poslužite uz prepečen hljebu za sirom i bijelim lukom.

 

KUKURUZ I ŠARGAREPA 

 

Za 4-6 osoba potrebno je: 1,2 l pileće supe, 500 g smrznutog kukuruza, 3 šargarepe iseckane na kockice, 2 iseckane glavice crnog luka, 2 stabljike celera, 2 kašičice kurkume, so i biber.

 

U šerpi zagrejte pileću supu do ključanja, pa dodajte 500 g kukuruza, kurkumu, crni luk, malo soli i bibera. Kuvajte 25-30 minuta na umjerenoj temperaturi i potom izmiksajte dok ne dobijete homogenu, kremastu smesu. Ponovo zagrejte supu, dodajte preostali kukuruz, šargarepu i celer, kuvajte još 10-15 minuta, dok šargarepa ne omekša i poslužite.

 

NA ITALIJANSKI NAČIN 

 

Za 4 do 6 osoba potrebno je: 1,5 l pileće supe, sitno iseckana glavica crnog luka, 2 kašičice seckanog bijelog luka, 2 rendane šargarepe, 2 stabljike celera, 500 ml paradajz sosa, 250 g sitnih testenina, 250 smrznutog kukuruza, 250 g sitno seckanog kelja, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber.

 

Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte sitno seckani crni i bijeli luk, šargarepe i celer i dinstajte 3-5 minuta. Potom umiješajte pileću supu i paradajz sos, poklopite i kuvajte na umjerenoj temperaturi 15 minuta. Dodajte testenine, kukuruz i seckani kelj. Posolite i pobiberite, promešajte i kuvajte još 10-15 minuta, dok testenina ne omekša. 

 

KELj, SUVO MESO I JEČAM 

 

Za 6-8 osoba potrebno je: 450 g sušenog mesa, 2 čena karanfilića, 2 l supe od povrća, glavica crnog luka, grančica timijana, lovorov list, 2 iseckane šargarepe, iseckana glavica komorača, pola iseckane glavice kelja, 150 g kuvanog ječma, 3 paradajza iseckana na kockice, so i biber.

 

Operite sušeno meso vrelom vodom i zabodite karanfilić. U velikoj šerpi zagrejte supu od povrća, dodajte sušeno meso, crni luk, timijan i livorov list i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. Potom izvadite meso, procedite supu, vratite u šerpu, pa umiješajte šargarepu, komorač, kelj, malo soli i bibera i kuvajte 15-20 minuta na umjerenoj temperaturi. Zatim dodajte meso isečeno na manje komade, ječam i paradajz. Kuvajte još 20-25 minuta i poslužite dok je vruće. 

 

SPANAĆ I TIKVICE 

 

Za 6-8 osoba potrebno je: 2 tikvice iseckane na kockice, 5 krompira iseckana na kockice, 2 l supe od povrća, 700 g očišćenog spanaća, 250 ml krem pavlake, 4 iseckane glavice vlašca, 3 čena bijelog luka, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

 

U šerpi zagrejte ulje i izdinstajte seckani vlašac 3-5 minuta, pazeći da ne požuti. Zatim dodajte tikvice, krompir i seckani bijeli luk. Prelijte supom i kuvajte 30-40 minuta na umjerenoj temperaturi. Umiješajte spanać, kuvajte još 10-15 minuta, pa izmiksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte krem pavlaku, posolite i pobiberite, promešajte, kuvajte još 3-5 minuta i poslužite. 

 

PRAZILUK I MARINIRANE NjOKE 

 

Za 4-6 osoba potrebno je - za marinirane njoke: pakovanje njoka od 500 g, 60 ml maslinovog ulja, 1 kašika pesto sosa od sušenog paradajza, 2 kašike seckanog bosiljka. Za krem supu: 60 g putera, 2 iseckane glavice crnog luka, 2 iseckana struka praziluka, 2 iseckana čena bijelog luka, 500 g krompira iseckanog na kocke, 1,5 l pileće supe, so i biber.

 

Skuvajte njoke u posoljenoj kipućoj vodi prema uputstvu sa pakovanja i potom ocedite. U velikoj činiji pomešajte sastojke za sos (maslinovo ulje, pesto od sušenog paradajza i bosiljak), dodajte njoke, promešajte i ostavite da se marinira 20-30 minuta. U šerpi rastopite puter, dodajte sve tri vrste seckanog luka i dinstajte na umjerenoj temperaturi 5-7 minuta. Zatim umiješajte krompir i supu, posolite i pobiberite i kuvajte 30-40 minuta. Potom izmiksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Podijelite u porcije, dodajte po nekoliko mariniranih njoka i poslužite.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.