x

Zimski sladoled, čarolija okusa!

Nešto pikantnije i ukusnije niste odavno probali. A najbolje je to što se lako i brzo priprema

Sastojci

 

100g tamne čokolade

300ml punomasnog mlijeka

85g šećera

3 žumanca

300 ml slatke pavlake

 6 korneta

 

 - Stavite komadiće čokolade i mlijeko u lončić, zagrijte na laganoj vatri mješajući dok se ne stvori glatka jednaka smjesa. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

 

Umutite šećer i žumance u gustu smjesu, potom ih prebacite u lončić i dodajte otopljenu čokoladu. Sve zajedno kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok se smjesa ne sjedini. Način na koji ćete provjeriti željenu gustinu je da drvena kutlaču umočite u smjesu, kada se smjesa ne odvaja od kutlače znači da je gotovo.

 

Kremu ostavite da se hladi povremeno mješajući kako bi spriječili nastanak kore na vrhu. Umutite šlag od slatke pavlake i sjedinite ga sa čokoladnom kremom. Smjesu stavite u zamrzivač dva sata dok se u potpunosti ne stvrdne.

 

Zamrznuto ubacite u blender i miksajte dok ne dobijte gustu, ljepljivu teksturu. Potom poslužite.

 

Savjet

 

U čokoladnu smjesu i umućenu pavlaku po želji možete dodati mljevene orahe, bademe ili zamzrnuto voće. Prije posluživanja čokoladne kornete na kratko možete umočiti u rastopljenu čokoladu i posuti cimetom, rendanom bijelom čokoladom ili ako ste skloni novim ukusima sa mljevenom ljutom papričicom.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.