x

Zmajevi pobjedu protiv Gibraltara trebaju osigurati već u prvom poluvremenu!

Bh. nogometna reprezentacija večeras u Zenici igra petu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji. Protivnik je Gibraltar koji je u dosadašnja četiri okršaja primio sedamnaest golova.

Premda je selektor Zmajeva Mehmed Baždarević lišen usluga nekoliko standardnih prvotimaca zbog kartona, pobjeda niti jednog trenutka ne bi smjela doći u pitanje. Ono što je ovdje važno naglasiti jeste da svi nogometaši koji budu igrali u bh. dresu moraju biti u optimalnom izdanju, ne smije biti opuštanja bez obzira na kvalitet suparnika.

 

Važan je profesionalan pristup utakmici

 

Šef državnog tima istakao je jedan faktor – voljni momenat.

 

``Ima dosta novih igrača, ali osim ovih koji su prvi put ovdje, svi znaju principe i ono što tražimo od prvog dana. Mislim da neće biti problema, ali bitan je angažman i profesionalan odnos prema utakmici``, istakao je Baždarević.

 

Dakako, selektor Zmajeva naglasio je kako je osvajanje tri boda u ovom dvoboju primarni cilj kako bi Zmajevi ostali u borbi za prva dva mjesta u grupi H. Trenutno je naš nacionalni tim na trećem mjestu, iza Belgije i Grčke.

 

``Važno je da svi igrači koji dobiju priliku daju sve od sebe i da osvojimo tri boda. Gosti će pokušati da nam pokvare planove. Ne smijemo im to dozvoliti``, jasan je bio Baždarević.

 

Bez dvojbe, kvalitet je na strani Zmajeve, ali trijumf neće doći bez Profesinoanlnog pristupa. To je podvukao i golman bh. nacionalnog tima Asmir Begović.

 

``Najvažnije je da se u utakmicu uđe profesionalno. Siguran sam da pobjeda neće doći u pitanje``, kazao je čuvar mreže londonskih Plavaca.

 

Optimističan je i Miralem Pjanić, veznjak Juventusa i bh. tima.

 

``Moramo ozbiljno shvatiti Gibraltar i ne bismo trebali imati problema. Trebamo riješiti utakmicu što ranije i nakon poluvremena voditi sa dva ili tri pogotka razlike. Važno je da odigramo pametno i završimo susret bez kartona kako bi bili spremni za Grčku u šestom mjesecu``, istakao je Pjanić.

 

Za očekivati je kako će Baždarević od svojih izabranika tražiti da od prve minute igraju ofanzivno i što prije postignu pogodak. Premda suparnik kvalitetom nije na istom nivou, igrači moraju imati odgovornost u fazi odbrane. Ne sumnjamo kako će šef državnog bh. tima sugerirati na oprezu. Ipak, vjerujemo kako će Pjanić i saigrači utakmicu riješiti već u prvom poluvremenu i osigurati trijumf.

 

Gibraltar je u 23 meča upisao i jednu pobjedu

 

Inače, Gibraltar je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva. Teritorij je vrlo male površine, a nalazi se na južnom rtu Pirinejskog poluotoka, između Atlanskog okeana i Sredozemnog mora i leži na istoimenom tjesnacu koji odvaja Evropu i Afriku. 

 

Tokom Prvog i Drugog svjetskoga rata imao je važnu stratešku ulogu, pa je i danas važna baza i komunikacijska tačka. Ima oko 30 hiljada stanovnika. Najmanja su članica UEFA-e po broju stanovnika, a u krovnu kuću evropskog nogometa primljeni su 2013. godine. 

 

Tada je žrijebom dogovoreno da ne mogu igrati sa Španijom zbog ``napete političke situacije``. Igrali su kvalifikacije za Euro koji je održan 2016. godine i poraženi su u svih deset utakmica.

 

U maju 2016. godine primljeni su u članstvo FIFA-e i stekli su pravo da igraju kvalifikacije. Do sada su ukupno odigrali 23 utakmice, a upisali su 19 poraza, 3 remija i 1 pobjedu. Jedini trijumf ostvarili su protiv Malte 2014. godine u prijateljskom meču kada su slavili 1:0.

 

Bh. nogometna reprezentacija je na 29. mjestu FIFA-ine ranking liste, dok je Gibraltar na 205. poziciji.

 

Utakmica BiH – Gibraltar počinje u 18:00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

 

Forma posljednje četiri utakmice:

 

BiH

BiH – Estonija 5:0

Belgija – BiH 4:0

BiH – Kipar 2:0

Grčka – BiH 1:1

 

Gibraltar

Gibraltar – Grčka 1:4

Estonija – Gibraltar 4:0

Gibraltar – Belgija 0:6

Kipar – Gibraltar 3:1

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.