x

Znakovi da odgajate jako hrabro dijete

Nisu sva djeca hrabra samo zato što su znatiželjna. Oni su mali i moraju učiti, pa su zato i znatiželjni, no nisu sva djeca ista.

To što je vaše dijete hrabro stalo na svoje nožice i prije vremena krenulo u svijet, ne znači nužno da se radi o hrabrom djetetu. Naravno, tu je jako bitan njihov fizički razvoj, no kada je riječ o strahovima, neka se djeca jednostavno manje boje od druge. I to znači da su već u svojim prvim mjesecima (godinama) pokazali da su hrabri, jer svako se dijete boji, ali dok jednoj djeci strah znači odustajanje, druga djeca unatoč strahovima grabe dalje ne dajući da ih strah spriječi u njihovim naumima.

Male hrabrice, rekli bismo.

No kako prepoznati da je dijete hrabro, a ne da samo srlja bez razmišljanja. Tu se krije velika razlika. Jer hrabra djeca jako često djeluju s oprezom. Često djeluju i kao mali šefovi, ali to je samo zato što se ne srame i ne boje napraviti stvari po svom, bez prethodnih sugestija.

Ako neke od ovih osobina prepoznate i u svom djetetu, znajte da odgajate hrabro dijete, pa to imajte na umu svaki put kad vaše dijete odluči napraviti nešto riskantno.

1. Dijete se ne boji probati nešto novo

Ovakvu djecu ne koči nikakav strah da neće biti dobri u tome što se upravo spremaju napraviti. Oni su čak i svjesni da prvi put možda neće biti tako dobro, ali ne boje se probati.

Za njih ne postoji pojam negativnih posljedica - njima je zabavno barem probati.

2. Dijete dobro promisli hoće li uspjeti u svom naumu, ali ne dozvoljava da ga saznanje spriječi da ipak proba

To nisu djeca bez strahova, to su samo djeca koja se ne boje svega i svačega, za njih strah od neuspjeha ne postoji jer uvijek postoji drugi put da budu bolji i da uspiju.

3. Dijete najčešće ne sluša vaše sugestije

Prezauzeto je osmišljavanjem i provođenjem svog načina. Ako vi mislite da je lakši put lijevo, vrlo vjerovatno da će se vaše hrabro dijete zaputiti desno, gdje je teže, ali i privlačnije.

4. Strastveni su u svojim uvjerenjima

Slično kao i kod djece s velikim samopouzdanjem (mala je razlika između visokog samopouzdanja i hrabrosti), hrabra djeca vrlo su strastvena u svojim uvjerenjima, u svojim hobijima i svojim načinima zabave. Skokovi s visine, jurnjava na biciklu, penjanje po drveću - koliko god roditeljima izgledali riskantni, ako se vaše dijete ne boji činiti sve to, nema šanse da ga itko odgovori od toga.

5. Savršeno uče na svojim greškama

Za hrabru djecu ne postoji neuspjeh - postoji samo neuspjeh koji se može popraviti sljedeći put ili deseti put. Umjesto da izbjegavaju ono što im ne ide, hrabra će djeca učiniti sve da isprave grešku i nauče bolje.

6. Fleksibilni su

Ovakvu djecu lako je iznenaditi, ali nikakvo iznenađenje neće pokvariti njihove naume. Primjerice, u zadnju ste sekundu promijenili planove i sada dijete skupa s vama mora ``raditi`` na organizaciji dana - hrabro dijete tome će se čak i veseliti, jer svaka nagla promjena za njih znači manje-više novu avanturu.

7. Imaju svoje ideje i ne boje ih se izraziti

Hrabra djeca često se čine kao mali šefovi samo zato što se zaista ne boje izraziti. Oni će biti ti koji će smišljati nove ideje, a čak i da nijedna ne prođe dobro - u društvu, u vrtiću, u školi, njih to neće smesti u osmišljavanju nove.

8. Vole naučiti sami sebe

Znate da postoje djeca kojima uvijek treba neka pomoć sa strane, em što se boje probati sami, em što im uvijek nedostaje društvo koje će biti uz njih, ali hrabroj djeci ne treba nitko kada naume probati i naučiti nešto novo. Zato kada vidite vaše malo hrabro dijete kako sjedi samo u kutu, bez brige, ono se ne skriva ni od koga, ono je vjerojatno koncentrirano na neki svoj zadatak.

9. Smioni su, katkad i bezobzirni

Iako ćete se vjerojatno puno puta pitati jeste li s djetetom trebali malo više razgovarati o određenim posljedicama njihovih aktivnosti, vaše će vas dijete vjerojatno razuvjeriti - jer koliko god vi pričali, dok oni sami ne osjete da bi posljedice mogle biti ili već jesu preriskantne - tek tada će shvatiti sve ono na što ste ih upozoravali.

10. Oni uvijek testiraju svoje mogućnosti

Za hrabru djecu, čini se, ne postoje granice. Točnije, one su tu da ih dijete pomiče i tu je teško na bilo koji način utjecati na njih da prestanu. Jednostavno - hrabra se djeca ne boje istraživati i probati nove stvari u svom životu.

11. Oni zaista vole biti lideri

Ne zato što vole biti glavni, već zato što često nemaju strpljenja čekati da neko manje hrabro dijete preuzme tu ulogu. No, ako se u njihovu okruženju pojavi netko hrabriji, rado će stati iza njega i kročiti njegovim putem, čisto da dokaži da i oni to mogu.

12. Oni su i jako pažljivi

Ukoliko se u kvartu, parku, vrtiću, školi pojavi neko novo lice, hrabro će dijete prvo prići i poželjeti dobrodošlicu. I to zato što se ne srami i ne boji konkurencije.

13. Njih pokreće stres

Mnoga se djeca u stresnim stanjima povlače u sebe, ali ne i hrabra djeca. Njima su stres i pritisci pokretači.

14. I često ih uopće nije briga što drugi misle

Jer se ne boje raditi po svom, jer se ne boje izraziti svoje mišljenje, jer imaju svoje ideje i svoje načine da sve naprave po svom. To ne znači da ne cijene mišljenje drugih, ali hoće li ga poslušati, to je već drugi par rukavica, prenosi Index.

 

Izvor: Avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.