x

Zvanična odluka: Budimpešta odustala od organizacije OI 2024.

Gradsko vijeće Budimpešte službeno je u srijedu povuklo kandidaturu za domaćina Olimpijskih igara 2024., pojašnjavajući tu odluku nedostatkom političkog jedinstva nakon što je politički pokret Momentum sakupio 266.000 potpisa za organizaciju referenduma na kojem bi građani odlučivali o tome.

Gradski su vijećnici sa 22 glasa za i šest protiv potvrdili odluku o povlačenju kandidature koju je prije sedam dana najavio gradonačelnik Budimpešte Istvan Tarlos, nakon razgovora s mađarskim premijerom, inače žestokim zagovornikom kandidature.

 

Povlačenje je incirao pokret mladih Momentum organizirajući peticiju kojom je sakupljeno 266.000 potpisa, gotovo dvostruko više nego što je potrebno za organizaciju lokalnog referenduma u gradu koji broji 1,7 miliona stanovnika.

 

Pozdravljajući povlačenje kandidature glavnog mađarskog grada, protivnici domaćinstva su još jednom izrazili žaljenje što ipak nije došlo do organizacije referenduma na kojem bi mogla biti izražena sva mišljenja. Momentum je kritizirao ``kukavičluk`` mađarske vlade.

 

Sada nakon povlačenja Budimpešte ``u igri`` su ostali samo Pariz i Los Angeles, a Međunarodni olimpijski odbor će za sedam mjeseci. tačnije 13. septembra, proglasiti domaćina.

 

Izvor: Avaz.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.