x

Zvanično počeo projekat ``Jesi li za basket?``

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, na početku devete redovne sjednice Općinskog vijeća Centar, održane 20. aprila 2017. godine u velikoj sali Općine Centar, uručio košarkašku loptu učenicima Osnovne škole ``Safvet-beg Bašagić`` čime je zvanično započeo projekat pod nazivom ``Jesi li za basket``, kojeg realizuju istoimeno udruženje u saradnji sa Općinom Centar.

Namjera ovog projekta je obnova vanjskih košarkaških terena u Centru, te animiranje što većeg broja mladih da što više igraju basket umjesto što borave u zatvorenim prostorima. Loptu sa logom ``Jesi li za basket?`` je u ime košarkaške selekcije pomenute škole preuzeo Kerim Rahmanović. 

 

Kako je planirano, ova lopta će do 9. maja ove godine proći kroz svih 11 osnovnih škola iz Centra, da bi na kraju svog puta završila u maloj sali KSC Skenderija gdje će tog dana biti odigrana revijalna košarkaška utakmica na kojoj će nastupiti nekadašnji košarkaši, rekreativci i ljubitelji košarke, te reprezentacija Bosne i Hercegovine za košarkaše u kolicima. Ovom projektu su podršku dale mnoge javne ličnosti iz sporta i kulture među kojima je i Enis Bešlagić, poznati bh. glumac, te predstavnici reprezentacije BiH u košarci u kolicima u čije ime su danas sjednici Vijeća Centar prisustvovali Alaga Pašić i Sabahudin Keč. 

 

U svom obraćanju prisutnima načelnik Ajnadžić je pohvalio ovu inicijativu i izrazio zadovoljstvo što Općina Centar podržava ovako koristan društveni projekat. 

 

``Volio bih da što više slobodnog vremena provodimo na sportskim terenima, stoga podržavamo ovakve projekte koji unaprijeđuju vrijednost sporta i mladosti. Općina Centar zajedno sa Općinskim vijećem namjerava ovaj projekat nastaviti sufinansirati i narednih godina i želja nam je da osim trajanja tokom Dana Općine Centar, ovaj projekat traje tokom cijele godine. Donijeli smo odluku da za najmlađu populaciju općine Centar započinjemo sa implementacijom projekta izgradnje i obnove 11 igrališta `Ciciban`, te smo također započeli sa izradom projekta obnove dva igrališta za basket, na Ciglanama i u dvorištu Osnove škole `Isak Samokovlija```, kazao je Ajnadžić koji je danas također potpisao protokol o donaciji sredstava Udruženju ``Jesi li za basket`` za potrebe realizacije ovog projekta.

 

Predsjednik Udruženja ``Jesi li za basket`` Zlatko Moratić Šećer je naglasio da ovaj projekat nije vezan ni za jedno pravno i fizičko lice, niti za udruženje već je ovo inicijativa svih građana općine Centar i Kantona Sarajevo s ciljem da naša djeca odrastaju u boljem, sigurnijem i zdravijem okruženju.

 

``Pored ovog planiramo u septembru ove godine pokrenuti košarkašku ligu osnovnih škola za učenike od šestog do devetog razreda. U tim školama bismo formirali novinarsku sekciju koja bi pisala izvještaje sa tih utakmica na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku``, objasnio je Moratić. 

 

Enis Bešlagić je istakao da se rado odazvao pozivu da se priključi ovom projektu, koji za njega ima poseban značaj jer je i sam tokom svog odrastanja najviše boravio na košarkaškim terenima u svom rodnom Tešnju. 

 

``Nažalost, svjedoci smo da se danas prave zgrade, a sve manje sportski tereni na kojim bi se družila i igrala naša djeca. Općina Centar je prepoznala ovaj projekat, a sada idemo praviti terene i koševe``, kazao je Bešlagić.

 

Ovom prilikom je dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić pozvao sve prisutne na donatorsku večeru na kojoj će također biti prikupljana finansijska sredstva za obnovu vanjskih sportskih terena, a koja je planirana 8. maja ove godine u 19 sati u hotelu Holiday na Marijin Dvoru, kao i na revijalnu košarkašku utakmicu, na koju je ulaz besplatan, u Maloj dvorani KSC Skenderija 9. maja sa početkom u 19 sati.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.