Lonci i poklopci na OBN TV

02.08.2015 10:00
lonci-i-poklopci-na-obn-tv-main

U 488 izdaju najpopularnijeg i najgledanijeg kulinarskog showa u BiH „Lonci i Poklopci“ na OBN TV Vjeko Kramer će spremati ukusna i zdrava jela. Emisiju započinje pripremom lazanja sa koprivom, zatim će pripremati rižu sa sjemenkama i začinima, pileću jetricu na žaru a za desert napravit će ljetni griz. Lonci i Poklopci su i ove nedjelje, 02.08.2015. na programu OBN TV od 12 sati.

LAZANJE SA KOPRIVOM

 

½ kg tjestenine za lazanje

bešamel

½ kg kopriva

250 g travničkog sira

200 g sira za ribanje

Vegeta 

 

Koprive kratko blanširajte u neslanoj vodi, ocjedite, ohladite i sitno nasjeckajte, pomješajte sa ribanim travničkim sirom, začinite Vegetom i usitnjenim češnjkakom.  Na dno posude stavite bešamel, pa složite red lazanja i prelijte ih ponovno bešamelom. Na to žlicom rasporedite smjesu od kopriva, koju ćete poklopiti lazanjama. To ponavljajte skroz dok ne potrošite sve sastojke. Slaganje završite s redom lazanja koje ćete preliti bešamelom i ribanim sirom.  Lazanje pecite u pećnici oko pola sata na temperaturi od 200ᵒC.

 

Priprema bešamel umaka za lazanje. 

 

U tavu na 80 g zagrijanog maslaca dodajte 80 g pšeničnog oštrog brašna. Brašno kratko popecite na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje.Za to vrijeme ugrijte 1, 5 l mlijeka, dodajte sol, bijeli papar, naribani muškatni oraščić I prema potrebi Vegetu. Poprženo brašno zalijete polako kipućim mlijekom.Kuhajte još oko 5 minuta uz neprestano miješanje pjenjačom dok ne dobijete gust i gladak umak.Moj savjet je da prvo probate koristiti hladno mlijeko koje cete polako dodavati jer je manja šansa da će vam se pojaviti grudvice.

 

RIŽA SA SJEMENKAMA I ZAČINIMA 

 

200g riže

50 g heljde

asafetida

30g suncokretovih sjemenki

30g sezama

30g lana

10g čurukota

10g korijandera

10g kima

10g anisa

Olitalia maslinovo ulje 

Podravka pileći temeljac 

1dl jogurta

sol i papar

Vegeta

 

Na ulju popržiti kim, anis, korijander i asafetidu pa dodati rižu i prepržiti par minuta te zaliti temeljcem. Dodati heljdu i začiniti Vegetom. Kuhati 10ak min pa dodati sjemenke lana, sezama, suncokreta i čurukota. Pred posluživanje umiješati jogurt i poslužiti vruće.

 

PILEĆA JETRICA NA ŽARU 

 

300 g pilećih jetrica

2 glavice crvenog luka

3-4 češnja češnjaka

1 dl crvenog vina

peršunov lista

sol i papar

Olitalia maslinovo ulje

Vegeta

 

Očistite pileća jetrica od žilica, a srca prepolovite pa očistite od krvi. Crveni luk očistiti i isjeći na tanke ploške. Na grill tavi prvo na laganoj vatri par minuta grillajte srca, a zatim dodajte i luk sječen na tanke ploške pa kad malo omekša dodajte jetrica. Tijekom pečenja doljevajte pomalo  crvenim vinom. Pečena jetrica prelijte marinadom koju ste napravili od maslinovog ulja, peršinovog lista, usitnjenog češnjaka, soli i papra.

 

LJETNI GRIZ

 

2 jabuke 

2 banane

2 breskve

150 g šećera

mahuna vanilije

150 g pšeničnog griza

1 puding od vanilije

½ l mlijeka i ½  l slatkog vrhnja

50 g maslaca

2 šake badema i lješnjaka

 

Jabuke oguliti, nasjeći na kocke i popirjati na malo maslaca, začiniti šećerom i kada se zapjene dodati banane sjećene na kolutiće, breskve isječene na kriške. Kada jabuke omekšaju dodati sjemenke vanilije te nakon minutu maknuti s vatre. Na mlijeku i slatkom vrhnju skuhati griz ipuding kao kremu pa ga izliti kao podlogu za pripremljene jabuke i banane. Poslužiti ohlađeno posuto prženim bademima i lješnjacima. Ako poslužujete toplo poslužite uz sladoled.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.