x

10 čarobnih italijanskih gradića

Svi znamo da veliki gradovi privlače pažnju. Rim, Milano, Torino, Napulj... će vas oduševiti, ali u Italiji postoje i mnogi manji gradovi i mjesta koji očaravaju turiste.

Portal punkufer.hr donosi listu 10 čarobnih italijanskih gradića.

1. Portofino, Ligurija

Grad kao s razglednice preporučljivo je posjetiti u zimskim mjesecima kada je u njemu manje turista, ali čak i njegova užurbanost tokom ljetnih mjeseci ima svojih čari. Poznat je po fasadama oker boje te brojnim kafićima i restoranima. Nije ni čudo što u njemu kuće imaju porodica Anjeli, ali ji slavni dizajneri Dolče i Gabana.

2. Matera, Bazilikata

Evropska prijestonica kulture 2019. do 50-ih godina prošlog vijeka bila je potpuno prepuštena zaboravu. Danas je taj srednjovjekovni grad na listi UNESCO-ove kulturne baštine i vrvi galerijama, restoranima i hotelima.

3. Ćetara, Kampanja

Želite li osjetiti kako je amalfijska obala izgledala prije nego što je postala popularna turistička destinacija, preporučujemo vam da posjetite malu ribarsku luku Ćetara, poznatu po proizvodnji slanih inćuna i ribljeg umaka kolature. Gradić ne nudi brojne aktivnosti, ovamo ljudi dolaze jednostavno uživati u hrani.

4. Pjetrasanta, Toskana

Gradić je smješten u unutrašnjosti, sjeverno od Pize i omeđen je veličanstvenim Alpama te je odavno dom brojnih umjetnika. Ovdje su stvarali i velikani poput Henrija Mura. Nakon obilaženja galerija i butika odmorite se uz Campari Spritz na nekom od dražesnih trgova.

5. Orta San Đulio, Pijemont

Najmanje talijansko jezero, Lago d'Orta, mnogo je manje razvikano od Koma i Mađorea. Orta je srednjovjekovni gradić koji se smjestio uz jezero. Posjetioci dolaze ovamo kako bi planinarili okolnim brdima, šetali se uz jezero i posjetili mistični otočić San Đulio.

6. Montefalko, Umbrija

Na vinskoj karti svijeta Montefalko je sinonim za Sagrantino, hvaljeno lokalno crno vino. Iz grada se nude nevjerovatni pogledi zbog čega ga zovu "balkonom Umbrije". Nađete li se ovdje, nemojte propustiti probat vino i pogledati nevjerovatne freske Benoca Gocolija iz 1452. godine u samostanu svetog Franje.

7. Kjođa, Veneto

Antička luka Kjođa nalazi se na jugu venecijanske lagune, a okružena je zadnje strane snježnim vrhovima Dolomita. Ova „mala Venecija“ nije prepuna turista, a u njeznim su kanalima usidreni ribarski brodići koji se ujutro vraćaju s pučine. U podne se iz restorana širi miris pečene ribe, a za one željne više akcije Venecija je vrlo blizu.

8. Galipoli, Pulja

Na obali Jonskog mora smjestio se ovaj suncem okupani gradić čije ime je izvedenica iz grčkog jezika i znači 'lijepi grad'. Stari grad obiluje bijelim kućama ravnih krovova s baroknim dvorištima i uskim prolazima. U njemu ćete naći i prekrasne crkve, kao i tvrđavu iz 13. vijeka. Lokalna hrana uglavnom je riblja, a probati ju možete u nekom od brojnih restorana.

9. Mantova, Lombardija

Kombinacija starih tornjeva, kupola, širokih trgova - sve to nudi Manova, pomalo uspavan grad koji se ne nađe često na ruti posjetilaca. Nepravedno, jer u njenu Palazzo Ducale možete pogledati djela Rafaela, Tintoreta i Rubensa. Osim toga tu su i neoklasicistička palata Canossa i renesansna palata Té koja je izgrađena kao ljubavno gnijezdo za ljubavnicu Federika drugog. Od tradicionalnih jela ne smijete propustiti gulaš od magarca i tortelje punjene bundevom.

10. Noto, Sicilija

Noto je jedan od najljepših primjera poznatog "sicilijanskog baroka". Grad je uništen u razornom potresu 1693. godine, nakon toga je obnovljen iz temelja. Danas je omiljeno odredište umjetnika i zaljubljenika u umjetnost, a ljubitelji hrane moraju se zaustaviti u Caffe Sicilia i probati jedan od najboljih sladoleda u Italiji.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.