x

13. BIMF 2017: Sarajevo je najveća muzička dvorana u svijetu!

U najljepšem hotelu u srcu Sarajeva, Courtyard by Marriott Sarajevo, na najvišem spratu hotela ima jedan bar koji se zove S-Sky One Bar i baš kao što u svom imenu nosi naziv muzičkog takta u kom se melodije smještaju, tako je bar ovog hotela bio najljepše i najsigurnije gnijezdo na koje je sletjela 13. Nota BIMF-a.

U ranim jutarnjim satima, tik pred izlazak sunca koji označava novu zoru, poklonila je najljepšu pjesmu koja govori o jednom gradu, o jednoj ``Bosni``, o jednom svijetu, o jednoj ljubavi, i o jednoj istinskoj radosti muzike koja je poklon svima.

 

Courtyard by Marriott Sarajevo i 13.BIMF su proslavili 13. Notu slaveći ljepotu muzike koja je obilježila olimpijski duh Sarajeva i radost 1984. godine. Muzika koja je obilježila zimske olimpijske igre u Sarajevu je svakako čuveni Ravelov ``Bolero`` koji je, u muzičkom smislu, minimalistička kompozicija satkana od jednog velikog crescendo (rast intenziteta i volumena), iako doživljen kroz bogatstvo akorda i harmonije i nadasve prepoznatljivom melodijom radosti, velikodušnosti i ponosa. BIMF muzička kompozicija je baš kao i Ravelov ``Bolero`` minimalistička kompozicija satkana od jednog velikog crescendo (rast intenziteta i volumena), iako doživljen kroz bogatstvo akorda i harmonije i nadasve prepoznatljivom melodijom radosti, velikodušnosti i ponosa.

 

Sa krova Courtyard by Marriott Sarajevo i S-Sky One Bar, 10. decembra 2017. godine, tačno u sedam sati ujutro sve nas je probudila 13. Nota BIMF-a: Muzika Zumrete i Zemire Masleša nazvana ``Buđenje`` u izvedbi Simply Brass.

 

``Buđenje`` je ta 13. Nota s kojom je 13. BIMF uveo i Sarajevo i građane Sarajeva u historiju muzike cijelog svijeta kao građane grada Sarajeva koji jeste jedna velika muzička dvorana, a najautentičnija muzička bina je krov Courtyarda By Marriottt Sarajevo.

 

Čitavo Sarajevo je sa novim svitanjem bilo obasjano posebnim sunčevim zrakama i glitter efektom na bijelom snijegu te izgledalo praznično poput novogodišnje čestitke. Na najljepšoj i najautentičnijoj muzičkoj bini u Sarajevu, Courtyard by Marriott Sarajevo S-Sky One Bar, 13. Notu su proslavili članovi BIMF muzikalne porodice iz cijelog svijeta: Fatima i Adem Masleša, Borys Fedorov, Courtyard by Marriott, te Simply Brass i Zemira Masleša a i Zumreta Masleša koja, iako u Las Vegasu, je bila prisutna u našim srcima kao kompozitor 13. Note i koautor ovog projekta.

 

Unikatni koncert jutarnjeg buđenja je bio na najautentičnijoj muzičkoj bini u srcu Sarajeva, krov Courtyard by Marriott Sarajevo, a čitavo Sarajevo je bilo najveća muzička dvorana u cijelom svijetu i svi građani Sarajeva zajedno sa građanima cijelog svijeta, vibracijom zvuka koji se širio kroz eter u svemir sve do mjesta u kom samo ljubav boravi, su bili najveća publika BIMF-a dosad.

 

Simply Brass je bio taj davno odabrani muzički ansambl kog smo tek upoznali ali kog smo oduvijek imali u našim srcima! Kroz njihovu izvedbu 13. Nota BIMF-a je rođena, a BIMF je ponovo rođen na novoj muzičkoj skali sa višom frekvencijom. BIMF je oduvijek bio usmjeren u samo jednom pravcu a to je radosna uzlazna muzička skala, koja je uvijek donosila samo radosne melodije i Pjesmu o Ljubavi, iako nerijetko u molskom tonalitetu, baš kao i sevdalinka.

 

Trinaesti BIMF 2017. je realizovan uz podršku BIMF partnera: JU Centar za kulturu, Courtyard by Marriott Sarajevo, Horowitz Foundation, Općina Stari Grad, Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Antena Sarajevo, Gracija, Klix.ba, te ogromna ljubav s kojom je BIMF rođen, rađen i opstao već 13 godina, saopćili su organiztorai 13. BIMF 2017.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.